Uzmākšanās sievietēm publiskās vietās kā sociāla problēma - Grobiņa, Ramona (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Uzmākšanās sievietēm publiskās vietās kā sociāla problēma”. Darba mērķis ir noskaidrot sieviešu uzskatus par uzmākšanos publiskās vietās kā par sociālu problēmu. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika veiktas daļēji strukturētas intervijas ar sievietēm vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Bakalaura darba ietvaros tika noskaidrots sieviešu viedoklis par uzmākšanos publiskās vietās kā problēmu, faktorus par to, kas padara uzmākšanos par normu pārkāpumu, kā arī sieviešu interpretāciju un to, kā tā maina uztveri par uzmākšanos publiskās vietās. Pētījumā tika secināts, ka uzmākšanās publiskās vietās Latvijā ir aktuāla problēma, tomēr tā ir atkarīga no katras personas interpretācijas, tādēļ normas, kas saistītas ar šo tēmu, ir neskaidras.

The subject of the bachelor’s thesis was “Street harassment towards women as a social problem”. The aim of this research was find out women’s opinions on street harassment as a social problem. To achieve the aim of the study semi-structured interviews were conducted with women aged 18-25. Within the framework of the bachelor’s thesis, the opinion of women about street harassment, what makes street harassment a violation of norms, and their interpretation of the ways women’s interpretation changes their perception of street harassment was determined. It was concluded that street harassment is a problem in Latvia, but it depends on the interpretation of each person which makes the norms surrounding it unclear.
Street harassment towards women as a social problem
Keywords: Socioloģija; uzmākšanās; sievietes; publiskas vietas; sociāla problēma; normas