DIENAS TAURIŅU (RHOPALOCERA) DAUDZVEIDĪBA UN SEZONĀLĀ SUKCESIJA ĶEMERU NACIONĀLĀ PARKA ZĀLĀJOS - Pauniņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2021)
Pēdējo gadu monitoringa rezultāti liecina, ka tauriņu daudzveidība samazinās, izzūdot to dabiskajām dzīvotnēm – zālājiem. Pētījuma mērķis ir raksturot dienas tauriņu Rhopalocera daudzveidību un sezonālo sukcesiju, saistībā ar zālāju pļaušanu īpaši aizsargājamos Ķemeru Nacionālā parka zālājos. Veģetācijas raksturošanai izmantota 1 x 1 m parauglaukumu metode un Braun-Blanquet skala, dienas tauriņu sugu daudzveidības raksturošanai izmantota Pollarda transektes metode. Lielākā augu un tauriņu sugu daudzveidība raksturīga Eiropas Savienības īpaši aizsargājamam zālājam 6410 Mitri zālāji periodiski izžūstošās augsnēs. Pastāv pozitīva korelācija starp augu un dienas tauriņu sugu daudzveidību. Dienas tauriņu sugu sastāvs atšķiras atkarībā no zālāja tipa un tajā sastopamajām augu sugām. Dienas tauriņiem novēroto indivīdu skaita sadalījums pa uzskaišu nedēļām ir nevienmērīgs un lidošanas maksimuma “pīķi” atkarīgi no sugas izlidošanas laika un paaudzēm. Lai gan pēc zālāju pļaušanas īpatņu skaits samazinās, ilgtermiņā zālāju apsaimniekošana tauriņu daudzveidību ietekmē pozitīvi.

Bachelor’s thesis “The diversity and seasonal succession of day butterflies Rhopalocera in the grasslands of Kemeri National park” developed in the Department of zoology and animal ecology, Faculty of Biology, University of Latvia. European butterfly monitoring of recent years have shown loss of butterfly species diverversity, including loss of their semi-natural grassland habitats. The aim of the study is to characterize the diversity and seasonal changes of day butterflies Rhopalocera and conjunction with grassland mowing in Kemeri National Park. Vegetation was described in 1 x 1 m plots using Braun-Blanquet scale, and Pollard line transect method was used for butterfly species accounting. EU protected habitat Molinia meadows in calcareous, peaty or clayey-silt-laden soils has the largest diversity of plant and butterfly species. Plant and butterfly species diversity has positive correlation. The species composition of day butterflies varies according to the type of habitat and the species of plants present in it. The breakdown of the number of individuals observed for day butterflies by accounting weeks is uneven and peak flying depends on the time and generations of the species departure. Although the number of individuals is declining after grassland mowing, in the long term management has a positive impact on butterfly diversity.
THE DIVERSITY AND SEASONAL SUCCESSION OF DAY BUTTERFLIES (RHOPALOCERA) IN THE GRASSLANDS OF KEMERI NATIONAL PARK
Keywords: Bioloģija; Ķemeru Nacionālais parks; sugu daudzveidība; sezonalitāte; fenoloģija; zālāju pļaušana