Selektīvas atēnošanas ietekme uz Quercus robur L. agrīnās koksnes vadaudu un gadskārtu laukuma pieaugumu. - Rutkovskis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2025)
Parastais ozols ir gan Eiropā, gan Latvijā nozīmīga koku suga, taču to populācijas pakāpeniski sarūk. Lai veicinātu ozolu audžu atjaunošanos un ilgtspēju, tiek pielietotas dažādas apsaimniekošanas metodes, tajā skaitā atēnošana, kas imitē dabisko izrobošanos. Darba mērķis ir noskaidrot, kā atēnošana ietekmējusi ozolu radiālo pieaugumu un agrīnās koksnes vadaudu formēšanās dinamiku, un vai tā radījusi izmaiņas ozolu pieauguma jutībā. Gados pēc atēnošanas, gan ozolu radiālā pieauguma, gan vadaudu formēšanās dinamikā novērojamas negatīvas tendences, taču radiālā pieauguma dinamikā, šī tendence vēlāk mainījusies uz pozitīvu. Atēnošanas gadā, izmaiņas ozolu radiālā pieauguma jutībā konstatētas tikai vienā no audzēm, turpretī vadaudu formēšanās jutības izmaiņām netika konstatēta saistība ar atēnošanu.

Pedunculate oak is an important species in both Europe and Latvia, but its populations are experiencing a decline. To stimulate the recovery of their populations, a myriad of management methods are used, among those selective thinning, which imitates the formation of forest clearings. The aim of the thesis is to find out whether thinning has caused changes in the radial growth of oaks and the formation sensitivity of their earlywood vessels. In the years following the thinning, a decline was noticed in both the radial growth and vessel formation dynamics, but in ensuing years, this decline reversed for radial growth dynamics. Changes in radial growth sensitivity that coincided with the year of thinning were observed only in one of the stands, however, no connection between thinning and the sensitivity of vessel formation was observed in either stand.
The Effects of Selective Thinning on Increment and Earlywood Vessel Lumen Area of Quercus robur L.
Keywords: Bioloģija; Quercus robur L.; parastais ozols; atēnošana; augšanas dinamika; agrīnās koksnes vadaudi