Sieviete-ieslodzītā Latvijas Republikas cietumos, 1919-1921.gadā - Bērziņa, Aiga (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījums veltīts līdz šim latviešu historiogrāfijā maz pētītām tēmām – cietumu un sieviešu vēsturei. Maģistra darba mērķis ir sniegt Latvijas Republikas Tieslietu ministrijai pakļautajos cietumos un arestnamos ievietoto sieviešu ieslodzījuma raksturojumu un sociālo portretu Galvenās cietumu valdes darbības sākumā (1919.–1921. gada 16. aprīlis), konstatējot galvenās soda izciešanas tendences, sniedzot ieslodzīto sieviešu sociālo raksturojumu, kā arī kā piemērus aplūkojot atsevišķu personu pieredzi. Neatkarības kara laikā un pēckara gados vērojama tendence sievietēm aktīvi darboties dažādās noziedzīgās jomās, turklāt jaunā kvalitātē, kas pirms Pirmā pasaules kara nebūtu iedomājama. To apstiprina gan sieviešu līdzdalība dažādos krimināla rakstura noziegumos (zādzībās, laupīšanās, slepkavībās u.c.), gan aktīvā nelegālā politikā darbība. Sieviešu – ieslodzīto izpēte veicina gan vispārējas izpratnes par Latvijas Neatkarības kara veidošanu, gan dažādu nozīmīgu tematu padziļinātu aplūkošanu, piemēram, iekšlietu un tieslietu sistēmas attīstību.

The study is devoted for the topics, which are practically not discussed in Latvian historiography, prison and woman history. The aim of this thesis is to provide women imprisonment characteristics and social portrait of the prisons and the houses of arrest, under subordination of the Ministry of Justice of the Republic of Latvia, at the time of the Central board of prison 1919.-1921. April 16th, recognizing main tendencies of imprisonment, giving social characteristics of imprisoned women and viewing individual examples. During the war of Independence and post-war years, there was a tendency for women to be active in various criminal areas, which were not conceivable before World War I. This is confirmed by women participating in criminal offenses (thievery, robbery, murders etc.) and illegal political activities. Research of imprisoned woman gives understanding about the creation of LatvianWar of Independence and gives deeper insight of different important topics, such as the development of Home Affairs and Justice system.
Women Inmates in Prisons of Republic of Latvia,Year 1919-1921
Keywords: Vēsture; cietums; arstnams; Galvenā cietumu valde; ieslodzījums; cietumnieces