Migrācijas biogrāfijas jauniešu mobilitātes izpētē - Āboliņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2019)
Jauniešu mobilitāte ir nozīmīgs pētījumu virziens migrācijas literatūrā. Jaunieši ir ģeogrāfiski ļoti mobila iedzīvotāju grupa. Migrācijas izpētē iedzīvotāju pārvietošanās bieži tiek skatīta cilvēka dzīves gājuma kontekstā. Šajā darbā pētītas vienas Rīgas ģimnāzijas klases absolventu migrācijas biogrāfijas, lai labāk izprastu jauniešu migrācijas komplekso raksturu Latvijā. Pētījumā izmantota mikro analītiskā pieeja jauniešu migrācijas izpētē, bet nepieciešamie dati iegūti ar padziļinātu un strukturētu interviju palīdzību. Darba rezultāti atklāj jauniešu privātās un profesionālās dzīves notikumu saikni ar ģeogrāfiskās mobilitātes procesiem. Jauniešu dzīvesvietas izvēli visbiežāk ietekmē studijas universitātē, darba gaitu uzsākšana un kopdzīves veidošana, kas ir svarīgi notikumi ikviena cilvēka dzīvē. Savukārt ikdienas pārvietošanās raksturu pārsvarā nosaka mācību un darbavietas izvēle. Kopumā rezultāti liecina, ka pat vienā sociālajā grupā jauniešu mobilitāte ir ļoti daudzpusīgs process.

Mobility of young people is a relatively new line of research in migration studies revealing that young people are the most mobile section of the population. In most studies, information about human movement is presented in connection of their life course. This study researches biographical information of a specific class of Riga State Gymnasium graduates to understand the complex migration behaviour of young people in Latvia. It also uses micro-analytical approach to achieve understanding of young people`s migration patterns and uses data critical for this research acquired from detailed and structured interviews. The outcome of this study reveals linkage of private and professional circumstances of subjects’ lives with the processes connected to geographical mobility. In general, the outcome of this study provides us with the evidence that mobility of young people belonging to the same social class is a many-sided and complex process.
The biographical perspectives in youth migration
Keywords: Ģeogrāfija; jauniešu mobilitāte; dzīves gājums; dzīves posmi; migrācijas biogrāfijas; LEXIS diagrammas