Patērētāja izvēles un kultūrsociālās identitātes miejiedarbība. Latvijas alkoholisko dzērienu tirgus piemērs - Zakmane, Helēna (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba „Patērētāja izvēles un kultūrsociālās identitātes mijiedarbība. Latvijas alkoholisko dzērienu tirgus piemērs” mērķis ir izpētīt patērētāju uzvedību un viņu izvēli ietekmējošos faktorus no patērētāju kultūrsociālās identitātes aspekta, kā arī izpētīt šo faktoru ietekmi attiecībā uz alkoholisko dzērienu preču kategoriju. Patērniecības (sociālās realitātes kontekstā), preču fetišisma, patērētāja identitātes, patērētāju sabiedrības, patērētāju kultūras, patērētāju uzvedības un kultūras dimensiju teorētiskie koncepti ir apvienoti šī darba teorētiskajā bāzē. Ar anketēšanas palīdzību ir veikta Latvijas iedzīvotāju reprezentatīvās izlases aptauja par viņu alkoholisko dzērienu pirkšanas un patērēšanas ieradumiem un faktoriem, kas ietekmē viņu produktu izvēli šajā preču kategorijā. Balstoties uz darba teorētiskās bāzes un pētījuma kvantitatīvajiem rezultātiem, tika izdarīti secinājumi par Latvijas patērētāju izvēli un viņu kultūrsociālās identitātes mijiedarbību alkoholisko dzērienu preču kategorijā. Atslēgvārdi: patērētāja izvēle, patērniecība, identitāte, kultūras dimensijas, Latvijas patērētājs, alkoholiskie dzērieni

Master thesis „Consumer choice and sociocultural identity correlation. Latvia alcoholic beverage market example” goal is to study consumer behaviour and the factors influencing their choice from consumer sociocultural identity perspective, as well as to research those factor influences on the choice within the alcoholic beverage product category. The theoretical concepts of consumerism (in the context of social reality), commodity fetishism, consumer identity, consumer society, consumer culture, consumer behaviour, and cultural dimensions are united in the master thesis theoretical base. With the help of the questionnaire method the research was conducted on Latvia consumers’ representative sample on their alcoholic beverage purchasing and consumption patterns, as well as factors influencing their product choice within this product category. Based on the thesis theoretical scheme and quantitative research results, the conclusions were drawn on Latvia consumer choice and their sociocultural identity correlation in the alcoholic beverage product category. Key words: consumer choice, consumerism, identity, cultural dimensions, Latvia consumer, alcoholic beverages
Consumer choice and sociocultural identity correlation. Latvia alcoholic beverage market example
Keywords: Komunikācijas zinātne