Ārvalsts tiesu nolēmumu atzīšanas nepieļaujošie apstākļi civillietās un komerclietās - Grāvele, Natālija (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs ir veltīts ārvalsts tiesu nolēmumu atzīšanas nepieļaujošo apstākļu civillietās un komerclietās analīzei, kas paredzēti Latvijas nacionālajā regulējumā, Latvijas Republikai saistošos starptautiskajos tiesiskās sadarbības līgumos un Briseles I regulā. Darbā tiek analizēti atzīšanas nepieļaujošo apstākļu kā teorētiskie tā arī praktiskie aspekti, kas attiecas uz atzīšanas nepieļaujošo apstākļu piemērošanu. Liela uzmanība darbā ir veltīta Eiropas Kopienu tiesas un Latvijas tiesu prakses ārvalsts tiesu nolēmumu atzīšanā izpētei. Darba rezultātā secināts, ka problēmas pastāv ne tikai normatīvā regulējuma praktiskajā pielietošanā, bet arī atzīšanas procesa regulējumā kā tādā. Vairākas problēmas ir saskatītas arī Civilprocesa likuma atzīšanas nepieļaujošo apstākļu regulējumā. Normatīvajā regulējumā pastāvošo problēmu risināšanai darba gaitā tiek piedāvāts izdarīt vairākus grozījumus Civilprocesa likumā un grozīt Briseles I regulu.

This Master’s paper deals with the analysis of conditions precluding recognition of the foreign court rulings in the civil and commercial matters provided by the Latvian national legal norms, the international legal cooperation agreements and the Brussels I Regulation. The author analyses both the theoretical and practical aspects of the conditions precluding recognition with regard to application of the precluding conditions. Great attention is devoted to the research of the European Court of Justice and the Latvian court practice in recognition of the foreign court rulings. It is concluded that problems exist not only in the practical appliance of the legal norms, but also in the very recognition process as such. Several problems were also established in the Latvian Civil Procedure law conditions precluding the recognition. To solve the current problems in the legal norms, the author suggests amend the Brussels I Regulation as well as introduce several amendments in the Latvian civil Procedure law.
Conditions Precluding Recognition of Foreign Court Rulings in civil and commercial matters
Keywords: Juridiskā zinātne