Petrogrāfiskās un ģeoķīmiskās liecības par Kurzemes batolīta veidošanās apstākļiem - Rozenbaks, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā ir apkopota, analizēta un interpretēta no dziļurbumu serdēm iegūtā pieejamā informācija par Kurzemes batolīta iežu petrogrāfisko un ģeoķīmisko sastāvu. Pētījuma mērķis ir izveidot hipotēzi par batolīta veidošanās apstākļiem. Pētījumā konstatēts, ka Kurzemes batolīts ir anortozītu – mangerītu – čarnokītu – (rapakivi) granītu komplekss, nevis slāņota tipa mafiska intrūzija. Batolīta iežu sastāvs atbilst toleītu sērijai. Intrūzijas ir veidojis ar Al bagāts kausējums no mantijas. Magmas diferencēšanās procesā galvenā nozīme ir bijusi plagioklāzu kristalizācijai. Batolīta felziskie ieži ir veidojušies no atlikuma magmas ar Zemes garozas iežu kausējuma piejaukumu.

The thesis assembles, analyses and interpretates the currently available information on petrology and geochemistry of the rocks that has been obtained from drill cores of the Kurzeme batholith. The aim of the study is to provide a hypothesis on emplacement conditions of the batholith. The study concludes that the Kurzeme batholith is an anothosite – mangerite – charnockite – (rapakivi) granite suite, not a layered mafic intrusion. The geochemical and petrological data implicates a subalkaline tholeiitic nature of the rocks, a mantle origin of the intruding Al-rich material, a defining role of plagioclase in the differentiation process of the melt, and an origin of residual liquid with a crustal contamination of the felsic rocks of the batholith.
Petrological and geochemical implications for emplacement conditions of Kurzeme batholith
Keywords: Ģeoloģija; Anortozītu – mangerītu – čarnokītu – (rapakivi) granītu komplekss; mezoproterozojs; toleītu sērija; masīvu anortozīti; rapakivi granīti