Attīstības ātruma ietekme uz augļu mušu (Drosophila melanogaster) pieaugušo īpatņu spārnu fluktuālo asimetriju - Raibarte, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2022)
Dabiskās variācijas, ārējās vides apstākļi un attīstības ātrums var veicināt stresu. Darba mērķi bija izpētīt augļu mušu attīstības ātruma variāciju, sadalīt tās trīs attīstības ātruma grupās un izpētīt augļu mušu spārnu laukuma, formas un dzīslu garuma attiecības asimetrijas trijās attīstības ātruma grupās. Rezultātā pirmās augļu mušas izkūņojās 10. dienā, bet pēdējās – 16. dienā. Savukārt statistiski būtiska atšķirības starp augļu mušu attīstības ātruma grupām uzrādījās tikai spārnu laukuma asimetrijas mērījumiem, salīdzinot ātrās un lēnās un ātrās un vidējās attīstības ātruma grupas. No iegūtajiem rezultātiem var secināt, ka, pirmkārt, attīstības ātrums var būt būtiski ilgāks nekā līdz šim uzskatīts, un ka, otrkārt, augļu mušām no ātrās attīstības ātruma grupas ir lielāks stress.

Natural variations, external environmental conditions and the rate of development can contribute to stress. The aim of the study was to investigate the variation of fruit fly development rate, divide them into three development speed groups and investigate the asymmetry of fruit fly wing area, shape and vein length ratio in three development speed groups. As a result, the first fruit flies hatched on the 10th day and the last on the 16th day. On the other hand, statistically significant differences between the groups of development rates of fruit flies appeared only in the measurements of wing area asymmetry, comparing the groups of rapid and slow and rapid and medium development. From the results obtained, it can be concluded that, firstly, the rate of development may be significantly longer than previously thought and, secondly, that fruit flies from the group of the rapid rate of development are more stressed.
Effects of development speed on the fluctuating asymmetry of adult fruit fly (Drosophila melanogaster) wings
Keywords: Bioloģija; augļu muša; attīstības ātrums; spārni; asimetrijas; stress