Bioloģijas nozares digitālo resursu lietojamība - Dumpe, Irma (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienu industriālajā vidē aizvien mazāka uzmanība tiek pievērsta dabas vērtībām. Dabas interesentam, kas kā savu profesiju nav izvēlējies ar bioloģiju saistītu nozari, ikdienas dzīvē ir nepieciešami informācijas resursi, kas ļautu viegli iepazīt dabu viņam apkārt, tomēr lielajā informācijas daudzumā ir viegli apjukt. Tāpēc ir nepieciešams noskaidrot, vai Latvijā ir pieejami kvalitatīvi bioloģijas nozares tiešsaistes informācijas resursi. Bakalaura darba pētījums palīdz noskaidrot atbildes uz šo jautājumu, kā arī vai ārzemju digitālo resursus var izmantot kā labas prakses piemērus, esošo resursu uzlabošanai. Pētījuma mērķis ir noskaidrot bioloģijas nozares digitālo resursu atbilstību lietotāju vajadzībām, uzzināt lietotāju viedokli par tiem. Lai veiktu tīmekļa vietņu kvalitātes novērtēšanu, ir izstrādāti 29 kritēriji. Pētījumā ir analizēta viena vietējā un viena ārzemju tīmekļa vietne. Padziļināti vērtējot lietojamību tika veikts eksperiments un aptaujāti tā dalībnieki.

In today's industrial environment increasingly less attention is paid to natural values. Person who is interested in nature however has not chosen biology-related industry needs information resources which easily allow exploring the nature around him. Nowadays in the vast amount of information person can feel overwhelmed. It is therefore necessary to determine whether Latvian biology digital resources are of high quality. This study helps to clarify the answer to this question, as well as determine the major disadvantages of digital resources. The aim of this study is to discover the views of users about biology digital resources as well as experimentally examine the usability of these web pages. To do a Web site quality assessment 29 criteria have been developed. This study was used to analyse one local and one foreign website. During this study experiment was carried out and members were surveyed.
Usability of biology digital resources
Keywords: Bibliotēkzinātne