Uzņēmuma akciju kā darbinieku motivācijas līdzekļa pilnveidošanas iespējas Latvijā - Bērziņš, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba mērķis ir uz akciju izmantošanu balstītu darbinieku motivēšanas principu ieviešanas iespēju un šādu pieeju izmantošanas lietderīgumu Latvijā, nākt klājā ar secinājumiem par akciju izmantošanu darbinieku atalgojuma sistēmā, Latvijas akciju tirgu un tā iespējām atbalstīt akcijas kā darbinieku ilgtermiņa atalgojumu, kā arī izstrādāt priekšlikumus, lai varētu uzlabot akciju izmantošanu ilgtermiņā prēmiju sistēmās. Darba uzdevumus sastāda finansu instrumentu kā atalgojuma daļas izpēte, Latvijas uzņēmumu pieredze izmantojot dažādus instrumentus atalagojuma sistēmās un noskaidrot pozitīvas un negatīvās puses akciju izmantošanai darbinieku atalgojumā. Darba noslēgumā autors akciju izmantošanu darbinieku atalgojuma sistēmās ir novērtējis kā pozitīvu ar potenciālu būtiski uzlabot akciju uzmantošanu Latvijas uzņēmumu vidē un ir izstrādājis secinājumus un priekšlikumus saskaņā ar izvirzīto mērķi.

Thesis of bachelor paper is possibility of implementation and improvement motivation system based on company stocks in Latvia, come up with conclusions about stock usage in employee incentive plan systems, Latvian stock market and it’s posibilities to support stocks as part of Long Term Incentives plan, and make suggestions how to improve stock usage in Long Term Incentive plans in Latvia. The main tasks are to study current usage of financial instruments in employee incentive plans, experience of Latvian companies using different instruments in compensation systems and find out possitive and negative aspects of using stocks as part of employee compensation. At the end of this papers author has come up with conclusion that using stock as part of employee compensation is effective and there is a big potencial to improve stock usage within Latvian companies and developed conclusions and suggestions according to the proposed target.
Company stock as part of employee motivation tool development opportunities in Latvia
Keywords: Vadībzinātne