Kognitīvās noslieces palīdzības sniegšanas un saņemšanas biežuma un motivācijas vērtējumos - Ciša, Anita (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā analizēta kognitīvo noslieču – “labāks par vidējo” efekta un pašapstiprinājuma kļūdas – ietekme uz palīdzības biežuma un motivācijas vērtējumiem. Pētījums veikts reprezentatīvā izlasē (N = 1514) no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, izmantojot neparametriskās metodes. Rezultāti apstiprina “labāks par vidējo” efekta klātbūtni – dalībnieki biežāk ziņoja par palīdzības sniegšanu nekā saņemšanu. Citiem biežāk tika piedēvēta materiāla motivācija, bet nemateriāla – gan sev, gan citiem, liecinot par ticību altruistiskām vērtībām. Kognitīvās noslieces var kalpot adaptīvai funkcijai, veicinot prosociālu uzvedību un sabiedrības saliedētību.

This master’s thesis analyzes the impact of cognitive biases—the “better-than-average” effect and the self-serving bias—on perceived frequency and motivation of helping behavior. The study was conducted with a representative sample (N = 1514) from Latvia, Lithuania, and Estonia, using non-parametric methods. Results confirm the presence of the “better-than-average” effect—participants reported giving help more often than receiving it. Others were more often attributed to material motives, while non-material motives were assigned both to self and others, indicating belief in altruistic values. Cognitive biases may also serve an adaptive function by promoting prosocial behavior and strengthening social connectedness.
Cognitive biases in assessments of frequency and motivation of helping behaviors
Keywords: Psiholoģija; palīdzības uzvedība; kognitīvās noslieces; labāks par vidējo efekts; pašapstiprinājuma kļūda; pašstiprināšanās