Tiesības uz taisnīgu tiesu Eiropas Savienības Komisijas konkurences pārkāpumu procedūrā - Paupe, Emīls (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā bakalaura darbā analizēta problēma par Eiropas Savienības Komisijas konkurences pārkāpumu procedūras neatbilstību Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 6. panta prasībām. Tiek secināts, ka Komisijas procedūra var tikt pakļauta Konvencijas 6. panta izņēmumiem, kas ļautu Komisijai kā administratīvai institūcijai pirmajā instancē piemērot nozīmīgus sodus uzņēmumiem, tomēr šeit nepieciešama Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakses konkretizācija. Šādā gadījumā Komisijas lēmumiem jābūt pakļautiem pilnīgai pārskatīšanai, kas ir izšķirošs aspekts. Autors secina, ka kopumā ES Vispārējā Tiesa izrāda tendenci pārskatīt Komisijas lēmumus pilnīgi, tomēr patreiz pārskatīšanas intesitāte nav pietiekama, lai atbilstu Konvencijas 6. pantam.

This paper is about the observance of the right to a fair trial (enshrined in the European Charter of Fundamental Rights and the European Convention of Human Rights(ECHR)) in the competition infringement procedures by the European Commission (applying Art. 101 TFEU). The author concludes that an exception of Art. 6 ECHR can be applied to the Commission procedures, but case-law of the ECtHR on this matter ir unclear. In this case the Commissions’ decisions must be subject to full review by the General Court. Overall, the General Court, in its recent case law, tends to scrutinize Commission decisions more thoroughly, but the intensity of review falls short to the standard required by the ECHR.
The Right to a Fair Trial in Competition Proceedings before the European Commission
Keywords: Juridiskā zinātne