Eiropas Savienības romu integrācijas un sociālās iekļaušanās politika (Bulgārijas piemērs) - Kellija, Dace (Latvijas Universitāte, 2013)
Visā Eiropas Savienībā ir aktuāls jautājums par romu tautības cilvēku tiešu un netiešu diskrimināciju dažādās dzīves jomās, kurā vainojami ne tikai indivīdi, bet ar valstis un to iestādes. Diskriminācijas formas ir ļoti dažādas, sākot ar vardarbību uz etniskā pamata līdz nevienlīdzīgiem noteikumiem atiecībā uz līdzdalību sabiedrībā. Šī maģistra darba mērķis ir izpētīt, kādi faktori nosaka Eiropas Savienības politikas romu integrācijas un sociālās iekļaušanas jomā attīstību un īstenošanu attiecīgajā laika periodā (2003 – 2020) un kāda ir iesaistīto organizāciju, valstu un mērķa grupu ietekme uz to. Pēdējs četros gados Eiropas Savienība un dalībvalstis koncentrējušas pūles pret diskrimināciju vērstu tiesību aktu un ES finansējuma efektivitātes kāpināšanai, lai veicinātu romu iekļaušanu.

Across the European Union actual issue is Roma people direct and indirect discrimination in different spheres of life, which is attributable not only to individuals, but to nations and their institutions. Forms of discrimination are very different from the violence on ethnic grounds till unequal conditions of participation in society. This master thesis is to explore what factors determine the European Union's policy of Roma integration and social inclusion in the development and implementation in period (2003 – 2020) what is the influence on involved organizations, states and aim groups. Over the past four years, the European Union and Member States efforts concentrated on anti-discrimination legislation and EU funding for efficiency enhancers in order to promote the inclusion of Roma.
European Union's Roma integration and social inclusion policy- illustration of Bulgaria
Keywords: Ekonomika