Mākslīgos apstākļos audzētas spirulīnas (A. Platensis) ķīmiskais sastāvs - Vītols, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Mākslīgos apstākļos audzētas spirulīnas (A. Platensis) ķīmiskais sastāvs. Vītols J., darba vadītājs Dr. ķīm.,asoc. prof. Jākobsone I. Maģistra darbs 45 lappuses, 3 attēli, 3 tabulas, 59 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā tika noteikts mākslīgos apstākļos audzētas aļģes “Spirulīna” ķīmiskais sastāva analīze. Tika noteikts olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu, minerālvielu, kopējo fenola savienojumu saturs. Tāpat arī kvantitatīvi noteikts dažādu pigmentu – hlorofils a un b, karotinoīdu sastāvs. Un kvalitatīvi noteikts zilais pigments – fikocianīns. Darba gaitā tika izaudzēta aļģe Arthrospira Platensi, kuras sastāvs tika izvērtēts.

Chemical composition of artificially grown Spirulina (A. Platensis). Vitols J., supervised by I. Jakobsone S.D., ass.prof. The Master’s thesis contains 45 pages, 3 figures, 59 sources in Latvian. Chemical analysis of artifically grow algae “Spirulina” was made. Protein, fat, carbohydrates, minerals and the total phenolic coupounds was determined. As well as quantitatively determined composition of various pigments – chlorophyll a and b, carotenoids. And qualitatively determined blue pigment – pycocyanin. In the course of work algae Arthrospira Platensis was grown of which composition has been assesssed.
Chemical composition of artificially grown Spirulina (A. Platensis)
Keywords: Medicīna; SPIRULĪNA; OLBALTUMVIELAS; TAUKI; OGĻHIDRĀTI; FENOLA SAVIENOJUMI