Reliģijas, apmierinātības ar dzīvi un pašvērtējuma saistība. - Bērziņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī darba mērķis ir noskaidrot saistību starp reliģiju, apmierinātību ar dzīvi un pašvērtējumu. Apmierinātība ar dzīvi sevī ietver laimi, subjektīvo labklājību un pozitīvas emocijas. Šī darba ietvaros vairāk tiks apskatīta subjektīvā labklājība. Reliģija ir ticība kam mistiskam , kas sevī ietver reliģisku normu ievērošanu, rituālus, ticību un būšanu reliģiskā kopienā. Starp subjektīvo labklājību un reliģiju pastāv pozitīva korelācija. Pašvērtējums ir cilvēka subjektīvs viedoklis par sevi pašu, ,kas var nesakrist ar citu domām par viņu. Tika secināts, ka reliģijas skalas pozitīvi korelē savā starpā, kā arī pozitīva korelācija novērojama starp pašvērtējumu un apmierinātību ar dzīvi, bet negatīva korelācija novērojam starp pašvērtējumu un ar interesi par reliģiskiem jautājumiem. Pētījuma mērķis – noskaidrot, kāda saistība pastāv starp reliģiju, apmierinātību ar dzīvi un pašvērtējuma . Pētījumā piedalījās 96 respondenti vecumā no 25-40 gadiem. Tika izmantotas trīs aptaujas – Pašcieņas aptauja, Apmierinātības ar dzīvi aptauja un Centralitātes [Z-15] skala, kas ir reliģiozitātes aptauja.

The aim of this study is to establish the connection between religion and subjective well-being. Satisfaction with life includes happiness, subjective well-being and positive emotions. This study focusses on subjective well-being. Religion is belief in the mystical, involving observation of religious norms, rituals, faith and being in a religious community. There is a positive correlation between subjective well-being and religion Self-esteem is a subjective opinion of persons about themselves, which may not coincide with the opinion of the others of the respective person. There is a positive correlation between the scales of religion, as well as between self-esteem and subjective well- being, while between self-esteem and interest in religious matters there is a negative correlation. The objective of the study - to establish what relationship exists between religion, subjective well-being and self-esteem. The study included 90 respondents aged from 25 to 40. Three surveys were used - Rosenberg Self-Esteem Scale, Satisfaction With Life Scale and Centrality of scale survey [Z-15], which is religiosity survey.
Religion, subjective well-being and self-esteem connection.
Keywords: Psiholoģija; Subjektīvā labklājība; reliģija; apmierinātība ar dzīvi; Subjective well-being; religion