Slēpošanas kā "labās dzīves" reprezentācija laikrakstā "Sporta Pasaule" (1938. gada 1. decembris - 1939. gada 30. marts) - Kuksa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir pētīt laikrakstu „Sporta Pasaule” un tajā atrodamo slēpošanas kā „labās dzīves” reprezentāciju 1938./1939. gada ziemas sezonas laikā. Darba teorētiskajā daļā apskatīti jēdzieni „reprezentācija” un „labā dzīve”, bet empīriskajā daļā sniegts neliels vēsturisks ieskats par slēpošanu Latvijā 20. gs. 30. gadu beigās un laikrakstu „Sporta Pasaule”. Izmantojot kvantitatīvo kontentanalīzi un naratīva analīzi, kas veikta ar A. Ž. Greimasa (A. J. Greimas) aktantu modeļa palīdzību, secināts, ka slēpošana tiek reprezentēta kā „labā dzīve”, jo slēpotājiem tā sniedz pozitīvas emocijas un sajūtas, veselību, materiālās vērtības, atzinību, zināšanas un slēpotājiem piemītošās rakstura īpašības. Slēpošana tiek saistīta ar prieku, atpūtu, veselību un baudu. Atslēgas vārdi: „Sporta Pasaule”, slēpošana, reprezentācija, „labā dzīve”, aktantu modelis.

The aim of the bachelor’s paper is to examine the newspaper “Sporta Pasaule” (“Sports World” in Latvian) and the representation of skiing as a part of “good life” within it during winter season 1938/1939. The terms “representation” and the “good life” are explained in the theoretical part of the paper while the empirical part is developed to give insights into the history of skiing in the 1930s in Latvia and into the newspaper. By utilising quantitative content analysis and narrative analysis which was carried out using the actantial model developed by A. J. Greimas it is concluded that the skiing is being represented as the “good life” in the newspaper. Represented skiers get positive emotions and feelings, health, material values, appreciation, knowledge and characteristics that skiers only have thanks to skiing. Skiing has been associated with enjoyment, leisure, health and pleasure. Key words: “Sporta Pasaule”, skiing, representation, the “good life”, the actantial model.
The representation of skiing as "the good life" in the newspaper "Sporta Pasaule" (December 1, 1938 - March 30, 1939)
Keywords: Komunikācijas zinātne