Volatilitāte Baltijas valstu biržās - Aizsils, Arturs (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarba nosaukums ir „Volatilitāte Baltijas valstu biržās”. Diplomdarba mērķis – pamatojoties uz speciālo literatūru, pieredzi un datu analīzi, pētīt, analizēt akciju cenu volatilitātes izmaiņas un identificēt faktorus, kas ietekmē akciju cenu volatilitāti Baltijas valstu biržās, sniedzot iespējamos risinājumus. Autors raksturo Baltijas biržu attīstību un efektivitāti, aplūko eiro valūtas nozīmi Baltijas biržās un tās ietekmi uz kredītreitingiem, kā arī izvērtē volatilitātes momentus Baltijas biržās, nosaka pastāvīgos riskus un vidējās volatilitātes izmaiņas pēc eiro valūtas ieviešanas Baltijas biržās. Diplomdarba izstrādes laikā tika secināts, ka fundamentālo makroekonomisko rādītāju stabilizēšana mazina akciju cenu volatilitāti. Diplomdarba pētījums liecina, ka stabilizējot fundamentālos rādītājus – vairs nav manāma tik liela nenoteiktība investoru vidū. Pirmās pazīmes liecina, ka pievienošanās eiro zonai ir īstenojusi volatilitātes stabilizācijas efektu Igaunijas fondu biržā. Turklāt, investori, kuri savus šī brīža lēmumus pieņem attiecībā par nākotni, jau šobrīd ievietojot pirkšanas un pārdošanas darījumu pieprasījumus rēķinās ar eiro valūtas ieviešanu nākotnē. Diplomdarba apjoms ir 80 lapaspuses, un tas sastāv no trīs nodaļām. Diplomdarbā iekļautas 3 tabulas un 17 attēli. Atslēgvārdi: Baltijas biržas, NASDAQ OMX, volatilitāte, akciju cenas, risks, valūta, eiro valūta.

The title of the diploma work is „Volatility in the Baltic Stock markets”. The aim of the diploma work is based on special literature, experience and analysis of specific data, exploring, analysing the changes of volatility and identifying factors that triggers stock volatility in the Baltic stock markets, providing solutions. Author describes development of the Baltic stock markets and their effectiveness, analysing the volatility moments in the Baltic stock markets and the convergence process of volatility associated with the introduction of the euro on the Baltic stock markets. During development of the diploma work author concluded that the stabilisation of macroeconomic fundamentals reduces stock volatility. According to the diploma research stabilization of fundamentals affects expectations of investors in a positive manner. First signs show that joining the euro area may have exercised a stabilising effect on the volatility of the Estonian stock market. In addition, the forward-looking nature of investors who may have set stock prices with an eye towards the future introduction of the euro. The diploma work consists of 80 pages and it is divided into three chapters. In the diploma work are placed 3 tables and 17 figures. Keywords: Baltic stock markets, NASDAQ OMX, Volatility, Stock prices, Risk, Currency, Euro currency.
Volatility in the Baltic stock markets
Keywords: Ekonomika