Vēlīnā brieduma (65 gadi un vairāk) vecumposma laukos dzīvojošu sociāli aktīvu un neaktīvu sieviešu labizjūtas saistība ar brīvā laika pavadīšanas veidiem - Bailīte-Irmeja, Nelda (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai laukos dzīvojošo pensijas vecuma sieviešu labizjūtas rādītāji ir atkarīgi no socializēšanās sabiedrībā līmeņa, brīvā laika pavadīšanas veida. Pētījuma uzdevums bija analizēt ideju par to, no kā atkarīga vēlīnā brieduma (65 gadi un vairāk) pensijas vecuma indivīdu labizjūta (traucējošie un veicinošie faktori). Tika apkopoti un analizēti pētījumi no zinātniskajām datu bāzēm, kā arī apkopoti un analizēti pētījumā iegūtie rezultāti, izmantojot Microsoft Exel un SPSS programmām. Tika veikts kvalitatīvais pētījums – septiņu laukos dzīvojošu vēlīnā vecumposma sieviešu naratīvu satura vienību kontentanalīze. Kopumā kvantitatīvājā pētījumā piedalījās 60 respondentes – laukos vienā novadā dzīvojošas sievietes vecumā no 65-75 gadiem, no kurām 30 piedalījās mākslinieciskās pašdarbības kolektīvos, bet 30 nepiedalījās tajos. Pētījumā tika izmantota Labizjūtas aptauja L1 (Majors, Majore, 2009) un Brīvā laika pavadīšanas aptauja (Sonnentag, 2001; Hegarty, 2009). Apkopojot pētījumos iegūtos datus, apstiprinājās, ka subjektīvās labizjūtas līmenim ir tieša sakarība ar respondenšu socializēšanos sabiedrībā un piedalīšanos mākslinieciskajā pašdarbībā. Sakarība vidēji cieša, vērā ņemama. Pie tam subjektīvās labizjūtas līmenis respondentiem, kuras piedalās mākslinieciskajā pašdarbībā ir par 50% augstāks, nekā tām, kuras nepiedalās.

This research aimed to find out if well-being for retirement age women living in rural areas correlates with their chosen socialization level and leisure activities. The task for the research was to analyze an idea about well being (distractions and facilitators) of late maturity (65 years and above) retirement-age individuals. Data from scientific databases was researched and analyzed, results gathered using Microsoft Excel and SPSS programs. A quality study was conducted by narrative content analysis for seven late maturity women living in rural areas. Sixty respondents, women aged 65 – 75, all living in one rural region, participated in the quantitative study. Thirty of the respondents participated in the artistic amateur collectives, while 30 did not take part in any of them. The study was conducted using Well-being survey L1 (Majors, Majore, 2009) and Leisure Activities survey (Sonnentag, 2001; Hegarty, 2009). By summarizing the data obtained from the surveys, it was confirmed that the level of subjective well-being was in direct relation to the respondent’s socialization and participation in amateur artistic activities — statistical correlation medium-hard, noteworthy. The level of subjective well-being for respondents that took part in the artistic amateur collectives was higher by 50% to those who chose not to participate in such activities. Keywords: well-being, leisure activities, late maturity.
Late Maturity (65 Years and Older) Women Living in Rural Areas, Being Both - Socially Active and Inactive - Well-Being in Correlation with Their Leisure Activities
Keywords: Psiholoģija; labizjūta; brīvais laiks; vēlīnais briedums.; Sociālā aktivitāte