Sportiska ķermeņa tēla veidošana - sievietes sporta zālēs - Cēlāja, Egija (Latvijas Universitāte, 2017)
Sabiedrībā pastāv dažādi viedokļi par sievietēm, kuras nodarbojas ar sporta zāles apmeklēšanu ar mērķi palielināt ķermeņa muskuļu masu. Neskatoties uz sabiedrības viedokli, ir svarīgi uzzināt, kāds ir sieviešu pašu viedoklis un izdzīvotās pieredzes. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāpēc sievietes nodarbojas ar ķermeņa sportiskošanu un, kā viņas veido savu tēlu sabiedrībā, atkarīgi no iepriekšējās pieredzes. Mērķa sasniegšanai tika veikta ISSP pētījuma “Brīvais laiks un sports” sekundāro datu analīze un 10 daļēji strukturētas intervijas ar sievietēm, kuras regulāri apmeklē sporta zāli ar mērķi palielināt ķermeņa muskuļu masu. Pētījuma rezultāti norāda, ka sievietes savus sportiskos ķermeņa tēlus veido atkarīgi no savas iepriekšējās pieredzes un nākotnes mērķiem.

Society always has different opinions about women who are going to the gym with the aim of gaining muscle weight. Regardless of collective opinion, it is important to find out, what women think of themselves and their experiences. The aim of research is to find out why women are involved in sportization process and how they are creating their image in the society, depending on their past experiences. 10 semi-structured interviews with women who are regularly going to the gym with the aim to gain muscle weight were conducted and ISSP “Leisure time and Sports” data set was used to make the secondary data analysis. Results show that women are creating their sporting body images depending on their past experiences and future goals.
Creating the sporting body images - women in the gyms
Keywords: Socioloģija; sievietes; sportisks ķermeņa tēls; sporta zāle; pieredze