Datu drošība Oracle datu bāzē - Amirova, Larisa (Latvijas Universitāte, 2010)
Daudzi administratori un paši uzľēmēji vadot savu darbību sastopas ar tādu jēdzienu, kā informācijas vai datu zādzība. Galvenā problēma rodas tad, kad uzľēmējiem ir jālemj no kā ir jāaizsarga datus un cik globālai ir jābūt datu aizsardzībai. Pastāv daudz dažādas iespējas, kā tieši var aizsargāt informāciju, lai veidotu datu drošību. Nodarbojoties ar datu aizsardzību uzľēmēji grib minimizēt ielaušanas riskus līdz nullei vai vispār tos novērst, un līdz ar to apgrūtina pašu datu bāzi tā, ka datu bāze vairs netiek galā ar savu pamatfunkciju glabāt datus. Līdz ar to administratoriem tiek stādīts priekšā jautājums, kas ir jādara lai dati būtu vispusīgi aizsargāti, bet lai datu bāze nebūtu pārslogota ar aizsardzības līdzekļiem un lai lietotājiem nebūtu grūtības tikt pie datiem un strādāt ar tiem. Pētījuma mērķis ir veidot datu aizsardzības politiku Oracle datu bāzē tā, lai datu bāze nebūtu pārslogota. Pētījuma rezultātā tika izvelēts viens Oracle datu aizsardzības rīks un tika veidota Virtual Private Database. Aizsardzības instrumentu izvēle bija nodiktēta ar situāciju un uzľēmuma vajadzībām datu aizsardzībā.

While managing their business many entrepreneurs and administrators come across such a notion as a “information or data theft”. Major problem of entrepreneurs is that they need to decide whereof protect data and how need to be a global data protection. There are many resources how can protect the information to create data security. Dealing with data protection entrepreneurs wish to reduce the breaking in risk to nothing or to eliminate it, and that make database very difficult so that the database is no longer deal with its main function to store data. Administrators are planted in front of an issue, what needs to be done to the data should be thoroughly protected, but the database would not be overloaded with a security tools and that users would not be difficult to get to the data and work with them. The aim of the present research is to create data protection policies in Oracle database so that the database would not be overload. On the research results were choose one of Oracle's data protection tool and built the Virtual Private Database. Protection tolls choice was advocated the situation and the needs of data protection
Data security Oracle database
Keywords: Vadībzinātne