Monohromatisko aberāciju ietekme uz stereoredzi - Avota, Inese (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lapām, satur 20 attēlus, 2 tabulas, 40 atsauces uz literatūras avotiem un 1 pielikumu. Darba mērķis: Izpētīt, kā dažādas monohromatiskās aberācijas ietekmē stereoredzi. Subjekti: 10 cilvēki vecumā no 20 līdz 29 gadiem ar labu stereoredzi un redzes asumu tuvumā. Metode: Subjektiem bija jāskatās uz izkliedēto punktu stereogrammām, kur viens attēls bija bez aberācijām, otrs ar uzģenerētu aberāciju (defokuss, astigmatisms, koma, trīslapiņa, sfēriskā aberācija) ar noteiktu RMS vērtību no 0 līdz 0,4 μm. Subjektiem bija jāreģistrē, vai katrā no demonstrētajiem attēlu pāriem var ieraudzīt stereoefektu. Eksperiments tika veikts, izmantojot psihofizikālo konstanto stimulu metodi. Rezultāti: Vidējā RMS sliekšņa vērtība, kuru pārsniedzot nav sajūtams stereoefekts, defokusam ir 0,22 ± 0,02 μm, astigmatismam 0,25 ± 0,01 μm, trīslapiņas aberācijai 0,28 ± 0,02 μm, komai 0,27 ± 0,02 μm, sfēriskai aberācijai 0,21 ± 0,01 μm. Secinājumi: Dažādas aberācijas stereoredzi ietekmē atšķirīgi. Vismazākā RMS sliekšņa vērtība ir sfēriskai aberācijai, tātad sfēriskā aberācija visvairāk ietekmē stereoredzi. Atslēgas vārdi: monohromatiskās aberācijas, stereoredze, RMS slieksnis

Bachelor thesis contains 32 pages, 20 illustrations, 2 tables, 40 references to other sources, and 1 appendix. Purpose: To evaluate how different types of monochromatic aberrations affect stereopsis. Subjects: 10 people, 20 to 29 years old, with good stereovision and good visual acquity at near distance. Methods: Subjects had to view random dot stereograms, where one half-image was aberration-free; other half-image was generated with aberration (defocuss, astigmatism, coma, trefoil or spherical aberration) with certain RMS value ranging from 0 to 0,4 μm. For each presented stereo-pair subject had to register whether stereoeffect was perceived. Experiment was conducted according to constant stimuli psychophysical method. Results: Mean RMS threshold value, above which stereopsis is interrupted, for defocuss is found to be 0,22 ± 0,02 μm, astigmatism 0,25 ± 0,01 μm, trefoil 0,28 ± 0,02, coma 0,27 ± 0,02 μm, spherical aberration 0,21 ± 0,01 μm. Conclusions: RMS threshold value varies among different types of aberrations. Spherical aberration has the lowest threshold value, thus spherical aberration is found to affect stereopsis the most. Key words: monochromatic aberrations, stereopsis, RMS value
The effect of monochromatic aberrations on stereopsis
Keywords: Fizika