Pieaugušo piesaistes stilu saistība ar attiecību kvalitāti un apmierinātību ar seksualitāti attiecībās - Pūpola, Dinija (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības starp pieaugušo piesaisti, attiecību kvalitāti, apmierinātību ar seksualitāti. Pētījuma izlasi veidoja 694 respondenti vecumā no 18 līdz 63 gadiem (M = 27,83, SD = 6,53), kuri bija vismaz divus gadus ilgās, romantiskās attiecībās (628 sievietes un 66 vīrieši). Pētījuma veikšanai tika izmantotas 3 mērījuma instrumenti, kas tika apkopotas vienā aptaujā: Aptauja par piesaistes stilu (Bartholomew, K., Horowitz, L.M. (1991). Attachment style among young adults: A test of a four - category model), Uztvertās attiecību kvalitātes komponentu aptauja (“Perceived Relationship Quality Components”, PRQC, Fletcher, Simpson, & Thomas, 2000) un Aptauja par seksuālo apmierinātību (Sexual Satisfaction Scale/SSS/. Derogatis, Melisaratos, 1979; Young, Denny, Luquis, & Young, 1998). Pētījumā iegūtie rezultāti uzrāda, ka drošā piesaiste ir saistīta ar attiecību kvalitāti, apmierinātību ar seksualitāti. Nedrošās piesaiste veido negatīvu saistību ar attiecību kvalitāti un apmierinātību ar seksualitāti attiecībās. Attiecību kvalitāte pozitīvi saistās arī apmierinātību ar seksualitāti attiecībās. Pētījumā iegūtie rezultāti apstiprina iepriekš veikto pētījumu iegūtos rezultātus. Iegūtos rezultātus var izmantot par pamatu citu darbu izstrādei. Atslēgas vārdi- pieaugušo piesaiste, attiecību kvalitāte, apmierinātība ar seksualitāti

The aim of the study was to discern whether there is relationship between adult attachment styles, relationship quality and satisfaction with sexuality. The study sample consisted of 694 respondents aged 18 to 63 (M = 27,83, SD = 6,53) who were in a romantic relationship lasting at least two years (628 women and 66 men). Three measuring instruments were used for the research, which were presented altogether in one questionnaire: Questionnaire about adult attachment (Bartholomew & Horowitz, 1991) Attachment style among young adults: A test of a four - category model), Questionnaire about Perceived Ralationship Quality Components (Fletcher, Simpson & Thomas, 2000) and Questionnaire on Sexual Satisfaction Scale ). /.Derogatis, Melisaratos, 1979; Young, Denny, Luquis, & Young, 1998). The results obtained in the study show that secure attachment is related to the quality of relationships, satisfaction with sexuality. Insecure attachment is negatively associated with relationship quality and satisfaction with relationship sexuality. Relationship quality is also positively related to satisfaction with sexuality in the relationship. The results obtained in the study mostly confirm the results of previous studies. The obtained results can be used as a basis for the development of other works. Key words -adult attachment style, relationship quality, satisfaction with sexuality
Adult Attachment Styles Connection to Relationship Quality and Satisfaction with Sexuality in Relationship
Keywords: Psiholoģija; Pieaugušo piesaiste; Attiecību kvalitāte; Apmierinātība ar seksualitāti; Sociāli demogrāfiskie dati