Daudzfotonu procesā ierosināta luminiscence ar Yb3+ un Tm3+ aktivētā NaLaF4 matricā - Kirilovs, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī darba laikā tika sintezēts ar Tm3+ un Yb3+ aktivēts NaLaF4 paraugs. Ierosinot materiālu ar 977nm starojumu, tika novēroti, uzņemti un analizēti iegūtie luminiscences spektri ultravioletajā, redzamās gaismas un tuvā infrasarkanā spektra apgabalos. Salīdzinot dažādu luminiscences joslu intensitātes, tika novērots intensīvs augšup-pārveidotās luminiscences starojums pie četriem raksturīgajiem viļņu garumiem – 345, 365, 450 un 480nm. Lai spriestu par augšup-pārveidotās luminiscences mehānismiem materiālā, tika mērītas luminiscences kinētikas šīm joslām, kā arī uzņemtas sakarības starp luminiscences intensitāti un ierosmes avota jaudu. Atslēgvārdi: augšup-pārveidotā luminiscence, retzemju elementi, luminiscences kinētikas

In this work, NaLaF4 doped with Tm3+ and Yb3+ ions was synthesized. Exciting the sample at 977nm , luminiscence in the ultraviolet, visible and near-infrared spectrum regions was observed, registered and analyzed. Comparing the intensity of the various luminiscence band, it became apparent that there are four distinct luminiscence bands caused by up-conversion– at 345, 365, 450 and 480nm wavelengths. In order to evaluate mechanisms involved in up-conversion luminiscence in the material, the kinetics of the most prominent luminiscence bands were measured, and the correlation between luminiscence intensity and excitation source power was measured. Keywords: up-conversion luminescence, rare-earth elements, luminescence kinetics
Up-conversion luminescence in Yb3+ and Tm3+ doped NaLaF4
Keywords: Fizika