Sievietes loma dienvidkorejiešu ģimenē: atspoguļojums Namdžu Džo romānā "Džijonga Kima, dzimusi 1982. gadā" - Šķēle, Ineta (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba nosaukums ir “Sievietes loma dienvidkorejiešu ģimenē: atspoguļojums Namdžu Džo romānā “Džijonga Kima, dzimusi 1982. gadā””. Darba temata aktualitāti izskaidro fakts, ka mūsdienu sabiedrībā īpaša uzmanība tiek pievērsta sievietei, tās lomai un tiesībām, kā arī tas, ka romāns “Džijonga Kima, dzimusi 1982. gadā” ir viens no vispopulārākajiem dienvidkorejiešu daiļliteratūras darbiem pēdējās desmitgades laikā. Bakalaura darbs ir 47 lappuses garš un sastāv no 3 nodaļām ar 2-3 apakšnodaļām katrā, kā arī pielikuma. Par darba mērķi tika uzstādīts analizēt sievietes lomas ģimenē atspoguļojumu Namdžu Džo romānā “Džijonga Kima, dzimusi 1982. gadā”. Bakalaura darbā tiek pētīts, kas ir ģimene un dzimumu lomas no teorētiskā skatupunkta, sievietes dzimumu lomu izpausmes gan tradīciju ziņā, gan arī mūsdienu Dienvidkorejas sabiedrībā, kā arī sievietes lomas ģimenē attēlojums romānā “Džijonga Kima, dzimusi 1982. gadā”. Veicot darbu, tika secināts, ka par tradicionālo sievietes lomu gan universāli, gan dienvidkorejiešu sabiedrībā tiek uzskatīta mājsaimnieces loma, bet kā jaunums sabiedrībā ir tas, ka arvien vairāk sieviešu ieņem arī iztikas pelnītājas lomu. Taču Dienvidkorejas kontekstā sieviete – iztikas pelnītāja ir daudz mazāk izplatīta parādība, tāpēc var secināt, ka šīs valsts sabiedrībā aizvien dominē tradicionālā dzimumu lomu ideoloģija.

The topic of this thesis is “Woman's Role in South Korean Family: Depiction in Cho Nam-joo's Novel "Kim Ji-young, Born 1982””. The relevance of the thesis is based on the fact that in nowadays’ society, the topics of woman, her role and rights are in the center of a lot of attention, as well as the novel “Kim Ji-young, Born 1982” being one of the most popular South Korean fiction works in the last decade. The thesis is 47 pages long, and consists of 3 chapters, which have 2 to 3 subsections each, as well as an appendix. The objective of this paper was to analyze the portrayal of woman’s role in family in Cho Nam-joo’s novel “Kim Ji-young, Born 1982”. The theory of family and gender roles, the functioning of woman’s role in tradition and nowadays’ South Korean society, as well as the novel’s “Kim Ji-young, Born 1982” depiction of woman’s role in family were covered in this paper. While writing the thesis, it was concluded that the tradicional role of women both universally and in the South Korean society is the role of housewife, whereas more and more women take on the role of a woman – breadwinner as a new phenomenon in the society, too. However, in terms of South Korea, the role of woman – breadwinner is much less widespread, therefore it can be concluded that in this particular society, the traditional gender role ideology is still dominant.
Woman's Role in South Korean Family: Depiction in Cho Nam-joo's Novel "Kim Ji-young, Born 1982"
Keywords: Āzijas studijas; sieviete; Dienvidkoreja; dzimumu lomas; ģimene