Soda metienu tehnika - Brūniņš, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba “Soda metienu tehnika” mērķis ir izpētīt un analizēt soda metienu tehniku, kā tā ietekmē metienu precizitāti, izpildot metienus gan ar labo roku, gan ar kreiso roku. Pētījumā piedalās 15 līdz 16 gadus vecu zēnu basketbola komanda. Kvalifikācijas darba autors Artūrs Brūniņš. Darbs sastāv no ievada, 3 nodaļām, 9 apakšnodaļām, secinājumiem. Pirmajā nodaļā tiek aprakstīta basketbola vēsture, basketbola attīstība pasaulē, soda metienu attīstība, tehnika un muskuļu disbalans. Otrajā nodaļā tiek aprakstīts zēnu, vecumā 15 līdz 16 gadiem, vecuma specifika basketbolā, fizisko īpašību īpatnības un vecuma psiholoģiskais raksturojums. Trešajā nodaļā tiek aprakstīts un analizēts empīriskais pētījums. Pēc piecu testu veikšanas, kuru rezultāti tika izanalizēti, izvirzītās hipotēzes apstiprinājās - izpildot soda metienus ar spēcīgo (labo) roku un vājo (kreiso) roku, metienu precizitāte ar labo roku nekritās, bet ar kreiso roku uzlabojās. Pareizu metiena tehniku ātrāk apgūt izdevās ātrāk, nekā ar labo roku. Darba apjoms: 33 lapaspuses, un tas ietver 11 attēlus, 6 tabulas, 24 literatūras avotus. Atslēgas vārdi: basketbols, basketbola noteikumi, basketbola vēsture, soda metienu tehnika, muskuļu disbalans.

The purpose of the qualification work "Penalty Throw Technique" is to study and analyze the technique of free throw, how it affects the accuracy of throws, when performing throws both with the right hand and with the left hand. A basketball team of 15- to 16-year-old boys participates in the study. The author of the qualification thesis is Artūrs Brūniņš. The work consists of an introduction, 3 chapters, 9 subsections, conclusions. The first chapter describes the history of basketball, basketball development threw out the world, development of free throws, technique and muscle imbalances. The second chapter describes the age specifics of boys aged 15 to 16 in basketball, the peculiarities of physical characteristics and the psychological characteristics of age. The third chapter describes and analyzes the empirical study. After conducting five tests, the results of which were analyzed, the proposed hypotheses were confirmed - when performing free throws with the strong (right) hand and the weak (left) hand, the accuracy of the throws with the right hand did not decrease, but with the left hand it improved. It was possible to learn the correct throwing technique faster than with the right hand. Thesis consists of 33 pages and includes 11 figures, 6, tables, 24 references. Key words: basketball, basketball rules, basketball history, free throw technique, muscle imbalance.
Tehnique of free throws.
Keywords: Sporta zinātne; basketbols; basketbola noteikumi; basketbola vēsture; soda metienu tehnika; muskuļu disbalans