Krievu pretboļševistiskā kustība Latvijā 1920.-1940.gadā - Gusačenko, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2024)
Promocijas darba mērķis ir izpētīt krievu pretboļševistiskās kustības darbību Latvijas Republikā 1920.–1940. gadā, aplūkojot to kā procesu, ko ietekmēja attiecīgā laika posma iekšējo un starptautisko politisko faktoru mijiedarbība. Izmantojot plašu nepublicētu un publicētu avotu (no sešu valstu deviņiem arhīviem, muzejiem, privātkolekcijām), kā arī zinātniskās literatūras klāstu, tika apzināta Latvijas pretboļševistiskās kustības struktūra, ideoloģiskās īpatnības, darbība un sadarbība ar Latvijas un ārzemju specdienestiem. Papildus tika analizēti iekšējie un ārējie politiskie faktori, kas ietekmēja kustības darbību Latvijā. Darba hronoloģija aptver laika posmu no Latvijas Neatkarības kara beigām 1920. gada otrajā pusē līdz 1940. gada nogalei, kad pretboļševistiskā kustība faktiski tika sagrauta, padomju okupācijas varai izvēršot plašas represijas pret dalībniekiem. Lai gan kustības mērķis – boļševisma gāšana – nebija sasniegts, tika izvērsta cīņa pret šo režīmu, kas ietvēra diversiju īstenošanu padomju valsts teritorijā, propagandas izplatīšanu un provokatīvu operāciju īstenošanu sadarbībā ar Latvijas un ārzemju specdienestiem. Lai gan kopumā šī kustība Latvijā nebija plaši izvērsta, tomēr tās pārstāvju darbība vairākkārt izraisīja plašu rezonansi Eiropā un uzturēja noteiktu pretboļševistiskās cīņas sparu labējo krievu sabiedrībā. Šie procesi palīdzēja stiprināt krievu nacionālo pašapziņu, tomēr zināmā mērā kavēja integrācijas procesus Latvijas sabiedrībā un līdz ar simpātijām pret monarhismu negatīvi ietekmēja labējo krievu attieksmi pret Latvijas suverenitāti. Atslēgas vārdi: Latvijas vēsture, krievu emigrācija, Latvijas krievu minoritāte, pretboļševistiskā kustība, monarhisms

The aim of the thesis is to analyze and research the activities of anti-Bolshevik movement in Latvia in 1920 – 1940 as a process affected by inner and international influence of political factors. Using a wide range of unpublished, published sources (from nine archives, museums and private collections in six countries) and scholarly literature, the structure, ideological characteristics, activities and cooperation with Latvian and foreign special services of the Latvian anti-Bolshevik movement were determined. Additional attention was paid to the analysis of internal and external political factors that influenced the activities of the movement in Latvia. The chronological framework of the work covers the period from the end of the Latvian War of Independence in the second half of 1920 to the end of 1940, when the anti-Bolshevik movement was virtually liquidated by the Soviet occupation authorities, who carried out widespread repressions against the participants. Although the aim of the movement, the overthrow of Bolshevism, was not achieved, steps were taken to combat it, including diversions into Soviet territory, the dissemination of propaganda, and provocative operations in cooperation with Latvian and foreign special services. The actions of the leading figures, organizations and individuals of the Latvian movement repeatedly provoked a wide and intense reaction at the European level. In general, the movement was not widely represented in Latvia, but its members maintained a certain vigor of anti-Bolshevik struggle in the Russian right-wing society. In a certain sense, this helped to strengthen Russian national self-confidence, but it also hindered integration processes in Latvian society to a certain extent by sympathizing with monarchism, which had a negative impact on attitudes towards Latvian sovereignty. Keywords: History of Latvia, Russian emigration, Latvian Russian minority, anti-Bolshevik movement, monarchism
Promocijas darbs
Keywords: Vēsture; History