Prozas poētikas savdabība Noras Ikstenas „Dzīves stāstos” - Zariņa, Inita (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs „Prozas poētikas savdabība N. Ikstenas „Dzīves stāstos”” sastāv no ievada, iztirzājuma daļas un secinājumiem. Iztirzājuma daļā ir četras nodaļas, kurās apskatīts modernā stāsta žanriskās tendences N. Ikstenas daiļrades kontekstā; „Dzīves stāstu” sižeta veidojuma īpatnības; „Dzīves stāstu” tēli un tēlu sistēma; „Dzīves stāstu” vēstījuma īpatnības. Pētījuma mērķis ir iepazīt Noras Ikstenas „Dzīves stāstu” prozas poētikas savdabību, atklāt galvenās īpatnības un iezīmes „Dzīves stāstu” sižeta un vēstījuma izveidē, kā arī raksturot tēlus un tēlu sistēmu. N. Ikstena „Dzīves stāstos” attēlojusi, kā cilvēks izvērtē savu dzīvi, kā izdzīvo iekšējus konfliktus un kā tiek galā ar eksistenciāliem jautājumiem. Literāro varoņu pārdzīvojumus N. Ikstena attēlojusi ar bagātu vēstījumu, aizraujoša sižeta palīdzību.

The work “The particularity of N. Ikstena’s “Life stories” prose poetics” contains the introduction, analysis and conclusion. There are 4 chapters in the analysis, where is discussed about tendencies of genre of modern story in the context of N. Ikstena’s creative work; about individuality of “Life stories” plot formation; about characters and system of characters in the “Life stories”; about the individuality of “Life stories” narrative. The object of research is to get know the particularity of N. Ikstena’s “Life stories” prose poetics, to discover the main individuality and features of the formation of “Life stories” plot and narrative, as well as to describe characters and system of characters. N. Ikstena describes in the stories, how a person appraise his own life, how the person goes through inner conflicts and how resolves matters of life and death.
The Particularity of Nora Ikstena’s „Life Stories” Prose Poetics
Keywords: Filoloģija