Latvijas valsts pārvaldes komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistu gatavība izstrādāt vienotu ētikas kodeksu visiem Latvijas valsts pārvaldē strādājošiem komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistiem. (Valsts pārvaldes struktūrvienībās jau eksistējošo ētikas kodeksu, darbinieku viedokļu un uzskatu šajā jautājumā analīze) - Ogriņa, Gunita (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā „Latvijas valsts pārvaldes komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistu gatavība izstrādāt vienotu ētikas kodeksu visiem Latvijas valsts pārvaldē strādājošiem komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistiem. (Valsts pārvaldes struktūrvienībās jau eksistējošo ētikas kodeksu, darbinieku viedokļu un uzskatu šajā jautājumā analīze.)” tiek apstiprināta hipotēze, ka Latvijas tiešajā valsts pārvaldē strādājošie komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālisti sevi uzskata par ētiski orientētiem un gataviem vienota ētikas kodeksa izstrādāšanai un pieņemšanai visiem Latvijas valsts pārvaldē strādājošiem komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistiem. Darbā tiek rasta atbilde uz jautājumu – vai Latvijas tiešajā valsts pārvaldē strādājošiem komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistiem ir svarīgas tādas ētikas normas kā godīgums, taisnīgums, atbildība, cieņa, lojalitāte un citas, un vai viņi pēc tām vadās savā ikdienas darbā. Tiek izzināti viņu viedokļi un uzskati par Latvijas valsts pārvaldē jau eksistējošiem ētikas kodeksiem un citiem normatīviem aktiem, kas nosaka viņu atbildību savas organizācijas un visas sabiedrības priekšā, un par šo ētikas kodeksu lietderību un piemērotību Latvijas valsts pārvaldē strādājošiem komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistiem. Darbā tiek noskaidrota arī viņu izpratne par sabiedriskajām attiecībām kā jaunu interakcijas praksi Latvijā. Analizēts Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un tās bijušā darbinieka – sabiedrisko attiecību speciālista Kristapa Kārkliņa konflikts, kas Valdības komunikācijas koordinācijas padomei lika aizdomāties par vienota ētikas kodeksa izstrādi visiem Latvijas valsts pārvaldē strādājošiem komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciālistiem. Atbildes uz visiem izvirzītajiem jautājumiem iegūtas ar dziļo interviju un anketēšanas palīdzību, kā arī ar valsts pārvaldē jau darbojošos ētikas kodeksu un konkrēta gadījuma analīzi.

In Work “Readiness of communication and PR specialists of Latvia’s public administration to develop a single code of ethics for all communication and PR specialists employed in Latvia’s public administration (Analysis of code of ethics already in place at public administration departments and positions and opinions of employees regarding this issue)” confirmed is a hypothesis that specialists employed in the direct state administration communication and public relations consider themselves as aesthetically orientated and ready for elaboration and adoption of a unified code for all employed in Latvia state administration communication and public relations specialists. In Work found is a reply to the question – whether for communication and public relations specialists employed in the direct Latvia state administration important are such norms of ethics as honesty, justice, responsibility, honor, loyalty and others and whether they are guided by them in their everyday work. Opinions and viewpoints are being found out on already existent in the Latvia state administration codes of ethics and other normative acts defining their responsibility before their own organization and the entire society, and on usefulness and suitability of such codes of ethics for communication and public relations specialists employed in Latvia state administration. In Work clarified is also their understanding on public relations as a new interaction practice in Latvia. Analyzed is a conflict of the Republic of Latvia Ministry of Culture and its former employee – public relations specialist Kristaps Kārkliņš, what has made Government communication coordination council think about elaboration of a unified code of ethics for all communication and public relations specialists employed in Latvia state administration. Replies to all questions moved out are obtained by means of deep interviewing and inquiring, as well as by the code of ethics already applied in the state administration, and analysis of a concrete case.
Readiness of communication and PR specialists of Latvia’s public administration to develop a single code of ethics for all communication and PR specialists employed in Latvia’s public administration. (Analysis of code of ethics already in place at public administration departments and positions and opinions of employees regarding this issue)
Keywords: Komunikācijas zinātne