Konstitucionālisma pamatprincipu konkretizācija Satvesmes tiesā - Grāvniece, Baiba (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā „Konsitucionālisma pamatprincipu konkretizācija Satversmes tiesā” autore pētījusi Satversmes tiesas praksi, analizējot satversmes tiesas nozīmi konstitucionālisma principu konkretizācijā un noskaidrojot, kādu saturu Satversmes tiesa ar konkretizācijas palīdzību ielikusi konstitucionālisma pamatprincipos atbilstoši Latvijas tiesiskajai sistēmai. Autore šī darba ietvaros izvirzījusi kā konstitucionālisma pamatprincipus-likumības, varas dalīšanas un taisnīguma principus, jo to nozīme satversmes tiesas praksē ir bijusi būtiskākā un tos jau pati Satversmes tiesa ir atvasinājusi no Satversmes 1.pantā ietvertā demokrātiskas un tiesiskas valsts principa. Taisnīguma principa aspektā tiek analizēta arī tiesnešu neatkarības principa un vienlīdzības principa konkretizācija Satversmes tiesā. Lai veidotu labāku izpratni par konstitucionālisma pamatprincipiem un Satversmes tiesas nozīmi, darbā ietverta ievadnodaļa arī par konstitucionālisma principu jēdzienu un nozīmi, tālāk virzot pētījumu uz Satversmes tiesas nozīmi konstitucionālisma principu konkretizācijā un, visbeidzot, apskatot konstitucionālisma principu konkretizāciju. Darba ietvaros autore apskatījusi, kā Satversmes tiesa konkretizējusi savā praksē konstitucionālisma principus, balstoties uz starptautisko praksi, zinātniskajām doktrīnām, tiesību normām - pamatā Satversmi, citu valstu pieredzi un autore mēģinājusi analizēt Satversmes tiesas spriedumus un tajos atklāto principu konkretizāciju, izsakot savu viedokli, salīdzinot ar Tiesas argumentācijā nenorādītiem apstākļiem un avotiem, kā arī no plašās Satversmes tiesas prakses noformulēt Satversmes tiesas veikto konstitucionālisma pamatprincipu galveno domu. Autore izdara secinājumu, ka Satversmes tiesas veiktā konstitucionālisma principu konkretizācija tiek aizgūta gan no starptautiskās prakses, Satversmes vienotības principa, tiesiskās sistēmas kopumā(Satversmes 1.panta interpretācija), gan citām pozitivētajām normām un citām metodēm.

In bachelor work „Concretization of basic principles of constitutionalism in Constitutional court of Latvia „authoress studied praxis of Constitutional court of Latvia, analyzing importance of this court in concretization of principles of constitutionalism, making out, how Constitutional court of Latvia brings substance in those principles according to legal system of Latvia. Authoress nominated as basic principles of constitutionalism principle of legality, principle of power segmentation and principle of fairness, because importance of those principles in Court jurisprudence is most essential and those principles are derivatived from principle of democtative and legal state. In aspect of principle of fairness authoress gives principle of independence of judges and principle of equality. To give better understanding of basic principles of constitutionalism and importance of Court, there is also chapter about principles of constitutionalism –meaning and importance of those principles. And continuing –there are chapters about importance or Constitutional court of Latvia in concretization of principles of constitutionalism and finally-about concretization of basic principles of constitutionalism in Court. Authoress gives view, how Constitutional court of Latvia concretizes basic principles of constitutionalism, basing from international praxis, doctrines, legislation(base is fundamental law), praxis of other countries and authoress is trying to analyze sentences of Constitutional court of Latvia and concretization of principles into those sentences, offering an opinion, comparing with no argued conditions and sources, also making central concepts from constitutional principles, what had gived in praxis Constitutional court of Latvia. Authoress comes to conclusion, that concretization of basic principles of Constitutional court of Latvia is based on international praxis, unity of Fundamental law of Latvia, all legal system (interpretation of Para 1. of Fundamental law of Latvia) and other rules of legislation and other methods.
Concretization of basic principles of constitucionalism in Constitutional court of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne