Mikroklimatiskā profila sezonāls izvērtējums Ikšķiles pilsētas DA daļā - Golubevs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienās, paplašinoties pilsētām, tiek izmainīts zemes lietojuma un seguma veids plašās teritorijās šo pilsētu apkārtnē, kas, tādejādi nosaka izmaiņas arī mikroklimatā. Pēdējo gadu laikā pasaulē aizvien vairāk un vairāk tiek skatīts un pētīts, kas ietekmē konkrētās teritorijas mikroklimatu un kādi faktori ir noteicošie. Tajā pat laikā mikroklimatu noteicošie faktori katrai teritorijai, ņemot vērā to veidošanās apstākļus, reljefu, ūdenstilpju tuvumu, zemes lietojuma veidu, ir atšķirīgi un daudzveidīga to izpausme, kuru izpētei ir nepieciešami ilggadīgi novērojumi, līdz ar to šādi mikroklimatiskie pētījumi kopumā ir veikti samērā maz. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt un raksturot mikroklimatisko profilu Ikšķilē un to ietekmējošo faktoru sezonālo mainību. Bakalaura darbā “Mikroklimatiskā profila sezonāls izvērtējums Ikšķiles pilsētas DA daļā” tika pētīti mikroklimatu ietekmējošie faktori Ikšķiles pilsētas DA daļā, uzsverot ne tikai urbāno ietekmi, bet arī dabas faktoru ietekmi. Bakalaura darbā tiek apskatīta literatūra, raksturoti darbā izmantotie materiāli un metodes un dots rezultātu izvērtējums. Bakalaura darbā tiek apskatīta literatūra par Ikšķiles pilsētas vēsturisko izveidošanos un, reljefa, kā arī citu faktoru ietekme uz konkrētās teritorijas mikroklimatu. Bakalaura darbs sastāvs no 3 nodaļām ar 16 apakšnodaļām, darba tekstuālo daļu papildina 46 attēli un 2 pielikumi, apjoms ir 70 lpp.

Nowadays, with the expansion of cities, land use and its mulch over wide area around this city is altering which is responsible for changes in microclimate. In recent years there have been many studies about what affects the microclimate in specific territories and which factors are decisive in these changes. Microclimate determining factors for each area are different because you have to take into account areas development conditions, terrain, proximity to water bodies, use of land and the expressions of these factors are diverse. To research these effects perennial observations are required, therefore these kind of microclimate studies are few. Bachelor thesis aims to assess and characterize the microclimatic profile and factors which affect seasonal variability in Ikšķile. In bachelor's thesis "Seasonal assessment of microclimate profile in SE part of Ikšķile" has been studied microclimate affecting factors in SE part of Ikšķile, highlighting the impact of not only urban but also natural factors. Bachelor's thesis literature is accessed, described materials and methods of the work and provides the evaluation of results. Bachelor's work examines the literature on Ikšķiles historical establishment and the terrain, as well as other factors specific to the territory of the microclimate. Bachelor thesis consists of 3 sections with 16 subsections, in addition to text there are 46 pictures and 2 attachments. Volume is 70 pages.
The seasonal assessments of microclimatic profile in the SE part of Ikšķile town
Keywords: Ģeogrāfija; mikroklimats; mikroklimatu ietekmējošie faktori; zemes lietojuma veids; Ikšķile