Striae Distensae effect on life quality and treatment approaches - Saarik, Helen (Latvijas Universitāte, 2021)
Ievads: Striae distensae (SD) ir ādas bojājumi, kurus novēro liela daļa cilvēku. To cēloņi var būt fizioloģiski un patoloģiski. Ir apspriests, ka tie izraisa pašapziņas samazināšanos, tomēr standartizēta novērtēšanas metode medicīnā nav izmantota. Mērķis: Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot, cik daudz SD ietekmē dzīves kvalitāti (QoL); vai SD raksturlielumi korelē ar QoL un citiem respondenta faktoriem. Papildus tiks analizēta SD profilakse un ārstēšana respondentu vidū. Materiāli un metodes: Laikā no 2021. gada janvāra līdz februārim, izmantojot Google veidlapas, tika izveidota anonīma aptauja, kas tika kopīgota ar repondentu sociālo mediju kanāliem. Demogrāfiskie dati, SD raksturlielumi, to novēršana un ārstēšana tika apkopoti, un QoL novērtēšanai tika izmantota Dermatology Life Quality Index skalas anketa. Rezultāti: Visbiežākais SD cēlonis bija straujš svara pieaugums, un SD visbiežāk atradās augšstilbu rajonā. 26,6% respondentu izmantoja profilaktiskas metodes, 20% mēģināja ārstēt jau esošo SD. Ar Pīrsona korelāciju tika konstatēts, ka pastāv korelācija starp augstāku ādas pakāpi Ficpatrika skalā un SD garumu, un starp ķermeņa reģionu skaitu ar SD un ĶMI. 30,7% respondentu SD negatīvi ietekmē viņu dzīves kvalitāti. Ar Spīrmena korelāciju tika konstatēts, ka pastāv korelācija starp ķermeņa reģionu skaitu ar SD un augstāku QoL traucējumu. Secinājumi: Straujš svara pieaugums izraisa SD veidošanās apburto loku. Īpaši augstāks ĶMI, kas veicina SD attīstību vairākos ķermeņa reģionos. Tas savukārt rada lielāku negatīvo ietekmi uz QoL. Būtu jāizmanto standartizēts dzīves kvalitātes novērtēšanas protokols, lai noteiktu SD tiem, kam skarti vairāki ķermeņa reģioni, un kuru QoL ir zems, un ieteiktu veidus, kā samazināt SD, lai palielinātu QoL. Jāizpēta SD veidošanās mehānismi dažādiem ādas tipiem un kādus aizsargmehānismus veidus izmantot tumšākiem ādas tipiem, lai radītu labākas SD profilakses metodes visiem ādas tipiem.

Background: Striae distensae (SD) are skin lesions, that are seen in a big proportion of people. Their causes can be physiological and pathological. It has been debated that they cause decrease in self-confidence, yet a standardized evaluation method to evaluate it, has not been applied in medicine. Objectives: The aim of this study is to find how much do SD affect quality of life (QoL); if SD characteristics correlate with QoL and other factors of the respondent. Additionally prevention and treatment of SD among respondents will be analysed. Materials and Methods: An anonymous survey was created using Google Forms and shared via authors social media channels between January till February 2021. Demographic data, SD characteristics, their prevention and treatment, was collected and Dermatology Life Quality Index scale questionnaire used for QoL evaluation. Results: Most common cause of SD was rapid weight gain and SD were located most commonly on thigh region. 26,6% of respondents used preventive methods against SD, 20% have tried to combat the already existing SD. With Pearson correlation it was found, that there is a correlation between higher rank of skin on Fitzpatrick scale and length of SD and between number of body regions with SD and BMI. 30.7% of respondents have a negative effect of SD on their QoL. With Spearman correlation it was found that there is a correlation between number of body regions with SD and higher impairment of QoL. Conclusion: Rapid weight gain causes a vicious cycle of SD formation. Especially higher BMI, contributing to higher number of multiple body regions with SD. This in turn causing a higher negative effect on QoL. A standardized life quality evaluation protocol should be used, to pin out the ones, with SD on multiple body regions, whose QoL suffers and recommend ways on how to minimize SD, in order to increase the QoL. Mechanisms of SD formation on different skin types should be studied and ways to utilize the protective mechanisms in darker skin types, to achieve better SD prevention methods in all skin types.
Striae Distensae ietekme uz dzīves kvalitāti un ārstēšanas veidiem
Keywords: Medicīna; striae distensae; treatment; prevention; life quality; dermatology