Retzemju jonu luminiscence un enerģijas pārnese diaktivētos oksifluorīdu stiklos un stikla keramikā - Ķemere, Meldra (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā detalizēti pētītas ar retzemju jonu pāriem Dy3+/Eu3+ un Tb3+/Eu3+ aktivētu oksifluorīdu stiklu un stikla keramikas, kas satur CaF2 vai SrF2 nanokristalītus, luminiscences īpašības. CaF2 un SrF2 nanokristalītus saturošās paraugu sērijās ar Dy3+ un Eu3+ joniem lielāko ieguldījumu luminiscences signālā rada retzemju joni stiklveida apkārtnē, un enerģijas pārneses efektivitāte no Dy3+ uz Eu3+ joniem stiklā un stikla keramikā ir līdzīga. SrF2 nanokristalītus saturošā sērijā ar Tb3+ un Eu3+ joniem novērota efektīva retzemju jonu ieiešana SrF2 nanokristalītos, kas noved pie enerģijas pārneses pieauguma. Retzemju jonu ieiešana fluorīdu kristalītos un ar to saistītās spektru izmaiņas iespējams izmantot luminiscences krāsas pielāgošanai pielietojumiem.

The luminescence properties of oxyfluoride glasses and glass-ceramics containing CaF2 or SrF2 nanocrystallites doped with rare earth ion pairs Dy3+/Eu3+ and Tb3+/Eu3+ are studied in detail. In the series of samples containing CaF2 and SrF2 nanocrystallites with Dy3+ and Eu3+ ions, the rare earth ions in the glass environment have the largest contribution to the luminescence signal, and the efficiency of energy transfer from Dy3+ to Eu3+ ions in glass and glass-ceramics is similar. In a series containing SrF2 nanocrystallites, with Tb3+ and Eu3+ ions, an efficient incorporation of rare earth ions into SrF2 nanocrystallites was observed, leading to an increase in energy transfer. The incorporation of rare earth ions into fluoride crystallites and the subsequent spectral changes can be used to tune the color of luminescence for applications.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Dabaszinātnes (fizika, astronomija un mehānika); Fizika un astronomija; Dzīvās dabas zinātnes*Life Sciences