Ar MYBPC1 saistītā miogēnā tremora dzīvnieku modeļsistēmas - Ždanoviča, Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Nesenie atklājumi ģenētiski pārmantoto muskuļu slimību laukā parādīja, ka jauni varianti c.739T>C (p.Y247H) un c.742G>A (p.E248K) MYBPC1 gēnā, kas kodē lēno skeleta miozīnu saistošo proteīnu C, izraisa muskuļu miopātiju ar miogēnu tremoru. Bakalaura darba mērķis ir veikt MYBPC1 gēna patogēno variantu p.Y247H un p.E248K funkcionālo analīzi, izmantojot peļu knock-in modeļus. Darba izstrādē izmantotās metodes iekļauj transkriptomu bibliotēku sagatavošanu un analīzi, digitālo pilienu PCR un dzīvnieku modeļa funkcionālo izpēti. Darba gaitā tika analizēti divi peļu knock-in modeļi: vienam tika veikta gēnu ekspresijas analīze skeleta muskuļos, otram veikta sākotnējā funkcionālā analīze. Veiktie pētījumi parāda būtiskas atšķirības starp slimajiem un veselajiem dzīvniekiem esošajās modeļsistēmās gan funkcionālajā, gan gēnu ekspresijas līmenī.

Recent discoveries in the field of congenital muscle disorders show new variants c.739T>C (p.Y247H) and c.742G>A (p.E248K) in the MYBPC1 gene, which encodes slow skeletal myosin binding protein C, cause a muscle myopathy and myogenic tremor. The aim of the bachelor's thesis is to perform a functional analysis of the MYBPC1 gene pathogenic variants p.Y247H and p.E248K, using mouse knock-in models. To reach this aim, preparation and analysis of transcriptome libraries, digital droplet PCR and functional testing of the animal model were used in this work. A total of two mouse knock-in models were analyzed: gene expression analysis in skeletal muscles was performed in one, and the other was subjected to initial functional analysis. The conducted research shows significant differences between healthy and affected animals in the existing model systems on both functional and gene expression levels.
Animal model systems for MYBPC1 associated myogenic tremor
Keywords: Bioloģija; sarkomēra proteīni; sMyBP-C; gēnu ekspresija; peļu modeļsistēma; miogēnais tremors