Uztura bagātinātāja ar Ginkgo bilobas ekstraktu, kofeīnu, L-teanīnu tūlītējs efekts uz elektroencefalogrammas parametriem. - Sitčihina, Olga (Latvijas Universitāte, 2020)
Uztura bagātinātājs ar Ginkgo biloba ekstraktu, kofeīnu, L-teanīnu tūlītējs efekts uz elektroencefalogrammas parametriem. O. Sitčihina, zinātniskais vadītājs asoc. prof. Zbigņevs Marcinkevičs. Bakalaura darbs, 40 lappuses, 6 attēli, 4 tabulas, 121 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darba mērķis bija noskaidrot uztura bagātinātāja ar Ginkgo biloba ekstraktu, kofeīnu un teanīnu īslaicīgo efektu uz cilvēka galvas smadzeņu α viļņu aktivitāti paura-pakauša apvidū. Alfa viļņu amplitūda paura-pakauša apvidū ir tieši saistīta ar uzmanības noturēšanās spēju. Ginkgo biloba un teanīns paaugstina smadzeņu α viļņu aktivitāti paura-pakauša apvidū, bet kofeīnam ir pretējs efekts un tas pazemina smadzeņu α viļņu aktivitāti. Zinātniskajā literatūrā neizdevas atrast pētījumu, kas apraksta Ginkgo biloba ekstrakta, kofeīna un teanīna kombinētās devas ietekmi uz smadzeņu biopotenciālu. Pētījums tika veikts ar elektroencefalogrāfijas metodi. Tika secināts, ka uztura bagātinātājs ar Gingko biloba ekstraktu, teanīnu un kofeīnu zemās devās, ko atļauts izmantot uztura bagātinātājos, paaugstina α viļņu aktivitāti paura-pakauša apvidū. Tas ļauj secināt, ka šādu vielu kombinācijas var pozitīvi ietekmēt kognitīvās funkcijas – koncentrēšanās spējas, kuru uzlabošanās ir saistīta ar α viļņu amplitūdas palielināšanos.

Electroencephalographic study of acute effects of Ginkgo biloba extract, caffeine and L-theanine containing food supplement. O. Sitčihina, supervisor asoc. prof. Z. Marcinkevičs. Bachelor thesis, 40 pages, 6 figures, 4 charts, 121 literature references. In Latvian. The objective is to evaluate the acute effect of Ginkgo biloba extract, caffeine and L-theanine containing food supplement on parieto-occipital α band power. The parieto-occipital α band amplitude is directly related to the attention span. Ginkgo biloba and theanine enhance brain parieto-occipital α band power, but caffeine has the opposite effect as it reduces the α band power. The scientific literature doesn’t cover the description of Ginkgo biloba extract, caffeine and theanine combined doses effect on the brain biopotential. The thesis was designed as an electroencephalographic study.. Ginkgo biloba extract, caffeine and L-theanine containing food supplement was concluded to enhance parieto-occipital α band power. It is concluded that the intake of the active compounds may enhance the attention span.
Electroencephalographic study of acute effects of Ginkgo biloba extract, caffeine and L-theanine containing food supplement.
Keywords: Bioloģija; elektroencefalogrāfija; smadzeņu bioelektriskā aktivitāte; Ginkgo biloba; L-teanīns; kofeīns