Ģermānismi latviešu sarunvalodā 21.gadsimtā - Roba, Kerija Lote (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Ģermānismi latviešu sarunvalodā 21.gadsimtā” mērķis ir noskaidrot, vai vācu cilmes vārdiem nozīme atbilst dotajam kontekstam sarunvalodā. Tika analizētas latviešu ziņu portālu diskusijas. Lai nonāktu pie būtiskiem secinājumiem, kā pētniecības metode tika izvēlēta satura analīze jeb kvalitatīvā kontentanalīze. Lai atpazītu ģermānismus, tika izmantota O. Buša un Vinetas Ernstones (2006) ‘’Latviešu valodas slenga vārdnīca’’. Papildus tika izmantotas arī tiešsaistes vārdnīcas - Letonika.lv, Mūsdienu latviešu valodas vārdnīca (MLVV). Ģermānismi parādās sarunvalodā un tiem piemīt jaunas nozīmes.

The aim of the bachelor thesis "Germanisms in Latvian Latvian everyday language in the 21st century" is to find out whether the meanings of German stem words correspond to the given colloquial context. News portal discussions were analyzed. In order to reach significant conclusions, content analysis or qualitative content-analysis was chosen as the research method. Through the systematic classification and coding of themes or patterns, content analysis is a method for the subjective interpretation of textual data. To recognize Germanisms, the "Latviešu valodas slenga vārdnīca" by O. Bush and Vineta Ernstone (2006) was used. In addition, online dictionaries were also used - Letonika.lv, Modern Dictionary of the Latvian Language (MLVV). Germanisms appear only in colloquial speech and have new definitions.
Germanisms in latvian everyday language in the 21st century
Keywords: Valodniecība; latviešu valoda; sarunvaloda; ziņu portāli; vācu valoda; aizguvumi