Kristāliskā pamatklintāja Staiceles un Gārsenes atradnes dzelzsrūdu ģenēze, minerālais un ķīmiskais sastāvs - Vorobjovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2024)
Kristāliskā pamatklintāja Staiceles un Gārsenes atradnes dzelzsrūdu ģenēze, minerālais un ķīmiskais sastāvs. Vorobjovs D., zinātniskais vadītājs: asoc. prof., Dr. geol. Stinkulis Ģ. Maģistra darbs, 110 lappuses, 57 attēli, 19 tabulas, 70 literatūrās avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Maģistra darba ietvaros pētīti Latvijas kristāliskā pamatklintāja divu atradņu – Staiceles un Gārsenes (Subates) – dzelzsrūdu paraugi. Paraugi tika iegūti no pieejamajiem LVĢMC urbumu seržu glabātuves materiāliem. Tika veikta kvalitatīvā un kvantitatīvā dzelzsrūdu paraugu analīze laboratorijas apstākļos, izmantojot polarizācijas mikroskopijas, pulvera rentgendifraktometrijas metodi, enerģiju izkliedējošo rentgenstaru fluorescenci, skenējošo elektronu mikroskopiju ar enerģiju izkliedējošo rentgenstaru spektroskopiju, kā arī induktīvi saistītās plazmas masspektrometriju. Iepriekš Latvijas pamatklintāja pētījumi (dzelzsrūdu izpēte, urbšana, urbumu seržu analīze u.c.) veikti 1980. gados un tika pārtraukti. Maģistra darbā pamatots, ka pētītās atradnes pieder joslotajām dzelzsrūdām, kā arī to Augšezera tipam, uz ko norāda gan eiropija anomālijas trūkums, gan rūdu minerālais sastāvs. Secināts, ka Staiceles atradnes rūdās notikuši vairāki secīgi procesi: metamorfisms, vēlāka granitizācija un vēl vēlāka sekundāro minerālu veidošanās. Gārsenes atradnes rūdās identificēti albitizācijas un biotitizācijas procesi. Aprakstītas visu šo procesu pazīmes un konkrēti minerāli. Raksturotas mangāna, titāna un citu ķīmisko elementu izplatības likumsakarības pētītajās dzelzsrūdās.

Formation, mineral, and chemical composition of crystalline basement iron ores from the Staicele and Gārsene deposits. Vorobjovs D., supervisor assoc. prof., Dr. geol. Stinkulis Ģ. Master's thesis, 110 pages, 57 figures, 19 tables, 70 literature references, 1 apendice. In Latvian. In the master's thesis, iron ore samples from two crystalline basement deposits - Staicele and Gārsene (Subate) – were studied. The samples were obtained from the available sources of the LEGMC borehole’s core storage. Qualitative and quantitative analysis of iron ore samples was carried out in laboratory conditions using polarization microscopy, powder X-ray diffractometry, scanning electron microscopy with energy dispersive X-ray spectroscopy, energy-dispersive X-ray fluorescence, and inductively coupled plasma mass spectrometry. Previous studies of the crystalline basement of Latvia (iron ore research, drilling, analysis of drill cores, etc.) were carried out in the 1980s and stopped afterwards. In the Master's thesis, it is justified that the studied deposits belong to the banded iron ore formations, as well as to their Superior type, which is indicated by both the absence of europium anomaly and the mineral composition of the ores. It was concluded that several successive processes took place in the ores of the Staicele deposit: metamorphism, later granitization and more late formation of secondary minerals. Processes of albitization and biotitization have been identified in the ores of the Gārsene deposit. Features of all these processes and specific minerals are described. The regularities of the distribution of manganese, titanium and other chemical elements in the studied iron ores are characterized.
Formation, mineral and chemical composition of crystalline basemest iron ores from the Staicele and Gārsene deposits
Keywords: Ģeoloģija; mineraloģija; joslotās dzelzsrūdas; proterozojs; plānslīpējumi; ķīmiskā analīze