Ķīlas tiesības izlietošanas problemātika. - Lapkasis, Raivis (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ķīlas tiesību izmantošanas galvenās problēmsituācijas un ar tām saistītos cēloņus, lai varētu piedāvāt iespējamos risinājumus šo problēmsituāciju risināšanai un novēršanai. Lai sasniegtu darba mērķi, pētījumā sniegts ieskats par to kā vēsturiski noteikta ķīlas tiesību forma un kā likuma normu pilnveide mūsdienās nosaka problemātiku, kas rodas ar ķīlas tiesībām saistītos likumus piemērojot praksē. Padziļinātāk darbā apskatītas problēmsituācijas, kas tiesu praksē rodas ķīlas devēja maksātnespējas gadījumā, situācijās, kas saistītas ar trešās personas dotās ķīlas problemātiku un īres tiesību ļaunprātīgu izmantošanu ieķīlātā īpašuma gadījumā. Darbs sastāv no 45 lappusēm, tajā skatītas valsts likuma normas attiecībā uz pētāmo jautājumu, veikta jaunāko likuma redakciju analīze, gadījumos, kad atsevišķi panti vērsti uz problēmsituāciju novēršanu, kā arī plaši analizēti dažādi tiesu nolēmumi, kas skar pētāmo jautājumu loku. Darba noslēgumā izdarīti secinājumi par to vai normatīvu aktu jaunākajās redakcijās un judikatūrā ir rasti pētāmo problēmsituāciju risinājumi, identificētas tās, kurām joprojām nav rasts apmierinošs, skaidrs risinājums, kā arī piedāvāti iespējamie veidi kā tās risināt. Atslēgvārdi: ķīlas tiesības, maksātnespēja, trešās personas ķīla, īres tiesības.

The purpose of this work is to investigate main problem situations and related causes of the use of pledge rights in order to offer possible solutions to address and resolve them. In order to achieve this goal, the study provides an insight into how the pledge rights has been historically formulated and how newest improvements of the legislation has raised the problems encountered when applying pledge right laws and related laws in practice. More in depth are discussed situations when problems arise regarding court practice in the event of insolvency process of pledger, situations related to the issues of the pledge given by a third party and the abuse of rental rights in case of pledged property. The work consists of 45 pages. It examines the norms of state law in relation to the investigated issue, analyzes the latest versions of the laws in cases where certain articles have been directed to eliminate discussed problem situations, as well as widely analyzes various court rulings concerning the range of researched issues. At the conclusion of study it is deduced whether the latest version of the normative acts and court rulings have found solutions to highlighted problems, identified the successful solutions and problems still prevalent currently, while offering possible solutions to solve them. Keywords: pledge rights, insolvency, third party pledge, rental rights.
Legal challenges of pledge right usage.
Keywords: Juridiskā zinātne; ķīlas tiesības; maksātnespēja; trešās personas ķīla; īres tiesības