Alternatīvie– atjaunojamie enerģijas avoti, to izmantošana un ietekme uz vidi Latvijā - Ābele, Sandra (Latvijas Universitāte, 2010)
Latvijā ar katru gadu strauji pieaug elektroenerģijas patēriņš, un nākotnē tiek prognozēts enerģijas jaudu deficīts. Pētījuma mērķis ir noskaidrot alternatīvo-atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanas potenciālu un ietekmi uz vidi Latvijā. Atjaunojamajiem enerģijas avotiem Latvijā ir ievērojams potenciāls, kura izmantošana ļautu būtiski samazināt vides piesārņojumu un importētās enerģijas daudzumu. Kopumā sabiedrības attieksme pret atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanu arī ir pozitīva. Vēja enerģijas izmantošanas potenciāls ir samērā liels gan uz sauszemes, gan jūrā. Tomēr, izmantojot Leopolda matrici ietekmes uz vidi novērtēšanā, tika konstatētas vairākas būtiskas vēja parku ietekmes uz putnu, sikspārņu, bentosa organismu populācijām, kā arī cilvēku veselību un sadzīves komforta līmeni. Atslēgvārdi: enerģētika, atjaunojamā enerģija, vēja enerģija, dabas aizsardzība, Leopolda matrice, Latvija.

In Latvia consumption of electricity is growing rapidly with each year and in the future shortfall in power capacity is projected. The aim of this research is to study the potential of alternative renewable energy sources and their impact on environment in Latvia. Renewable energy sources have considerable potential, the use of which would substantially reduce environmental pollution and the quantity of imported energy. In general, also the public acceptance of renewable energy sources is positive. The potential of wind energy is relatively high both on land and at the sea. However, by the application of the Leopold matrix in assessing impacts on environment, were found several major impacts of wind farms on birds, bats, benthic organisms’ populations, as well as human health and domestic comfort. Key words: power industry, renewable energy, wind energy, nature protection, Leopold matrix, Latvia.
Renewable Energy Sources, Use and Environmental Impacts in Latvia
Keywords: Vides zinātne