Depresijas, traumatiskās pieredzes un disociācijas saistība pacientiem ar diagnosticētu depresiju un psihiski veseliem cilvēkiem - Bērtule, Marika (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis: noteikt kāda saistība pastāv starp depresijas izteiktības pakāpi, traumatisko pieredzi un disociatīvo traucējumu simptomu līmeni. Pētījuma dalībnieki: grupa ar diagnosticētu depresiju - 36 pacienti. Kontroles grupa – 58 personas. Instrumentārijs: Beka depresijas izpētes aptauja (BDI-II), Traumatisko pagātnes notikumu aptauja (TAQ), Disociācijas Multidimensiju Aptauja (MID-6). Rezultāts: grupā ar diagnosticētu depresiju depresijas izteiktības, psihotraumatiskās pieredzes laika un veida rādītāju, disociatīvo traucējumu simptomu līmenis ir statistiski nozīmīgi augstāks kā kontroles grupā. Konstatēta statistiski nozīmīga saistība starp depresijas izteiktības pakāpi un vairākiem psihotraumatiskās pieredzes vecumposmiem, veidiem un disociatīvo traucējumu simptomiem, kā arī psihotraumatiskās pieredzes veidiem un vairākiem disociatīvo traucējumu simptomiem. Atslēgas vārdi: depresija, pagātnes traumatiskā pieredze, psihotrauma, disociatīvie traucējumi, disociatīvo traucējumu simptomi.

The aim of the study: to determine the relationship between the level of the depression, traumatic experiences and dissociative symptoms. Participants: group diagnosed with depression - 36 patients; control group - 58 persons. Instruments: Beck Depression Inventory (BDI-II), Traumatic Antecedents Questionnaire (TAQ), Multidimensional Inventory of Dissociation (MID-6). Results: rate of the depression level, time and type of psychotraumatic experience and dissociative symptoms is statistically significantly higher in a group diagnosed with depression than in the control group. Statistically significant relationship between depression level, time and type of psychotraumatic experience and dissociative symptoms, as well as between time and type of psychotraumatic experience and various dissociative symptoms were found. Key words: depression, traumatic experience, psychotrauma, dissociative disorder, dissociative disorder symptoms.
Relation between depression, traumatic experiences and dissociation in patients diagnosed with depression and mentally healthy people
Keywords: Psiholoģija