Uzturlīdzekļi – bērna tiesības un vecāku atbildība - Upeniece, Ilze (Latvijas Universitāte, 2024)
Autores bakalaura darba tēma ir “Uzturlīdzekļi – bērnu tiesības un vecāku atbildība”. Darbs ir veltīts uzturlīdzekļa institūta satura un būtības izpētei, vecāku pienākumam sniegt uzturu saviem lejupējiem, kā arī bērnu tiesībām saņemt uzturu. Darba autore uzskata, ka tēma aktuāla, tā kā vecāku pienākums dot uzturu saviem bērniem bija, ir un būs nozīmīgs jautājums. Ne mazāk svarīga ir arī valsts iesaiste šajā procesā, lai sekmētu bērna labāko interešu aizsardzību un nodrošinātu taisnīgu regulējumu. Bakalaura darbā ir aptvertas vairākas tēmas un izteikti priekšlikumi tiesiskā regulējuma pilnveidošanai, tostarp terminoloģijas precizēšana uzturlīdzekļu jomā, lai nodrošinātu vienotu un skaidru terminoloģiju un praktisko pielietojumu, uzturlīdzekļu apmēra noteikšanas kritēriji, kā arī starpinstitūciju sadarbība bērnu tiesību aizsardzības jomā. Atslēgas vārdi: uzturlīdzekļi, bērnu tiesības, vecāku pienākums, saistības, ģimenes tiesības.

The author's bachelor's thesis topic is "Child Support – Children's Rights and Parental Responsibility." The thesis is dedicated to the study of the content and essence of the child support institution, the parental duty to provide for their descendants, and children's rights to receive support. The author believes that the relevance of the topic is enduring, as the parental obligation to provide for their children has always been, and will continue to be, a significant issue. The bachelor's thesis covers several topics and presents proposals for improving the legal framework, including the clarification of terminology in the field of child support to ensure unified and clear terminology and practical application, criteria for determining the amount of child support, and inter-institutional cooperation in the field of children's rights protection. Keywords: child support, children's rights, parental duty, obligations, family law.
Child support – children’s rights un parental responsibility
Keywords: Juridiskā zinātne; uzturlīdzekļi; bērnu tiesības; vecāku pienākums; saistības; ģimenes tiesības