Latvijas un Zviedrijas attiecības no 1927. līdz 1930. gadam - Žagare, Trīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs “Latvijas un Zviedrijas attiecības no 1927. līdz 1930. gadam” analizē valstu politiskās, ekonomiskās attiecības un kultūras sakarus iekšpolitisko, ārpolitisko procesu iespaidā. Mērķis ir raksturot Latvijas un Zviedrijas attiecības Gustava Zemgala prezidentūras laikā kontekstā ar situāciju Baltijas jūras reģionā un Eiropā. Faktori, kā PSRS ietekmes pieaugums, reģiona vienotības trūkums, sūtņa Kārļa Zariņa darbība, iezīmēja jaunu posmu Latvijas – Zviedrijas attiecībās, ko raksturoja pakāpeniska sakaru paplašināšanās, gūstot pilnīgāku izpratni par to nozīmi. Zviedrija vēlējās uzturēt drošību reģionā caur ekonomisko un kultūras sakaru stiprināšanu, Tautu Savienības iesaisti, bet Latvija cerēja uz politisko sakaru stiprināšanu ar Zviedriju.

The Bachelor thesis “Relations between Latvia and Sweden in 1927-1930” is dedicated to the research of political, economical, cultural relations in relation with processes in domestic and foreign policy. The aim is to characterize relations between Latvia and Sweden during the presidency of Gustavs Zemgals in context with situation in the Baltic Sea region and Europe. Factors like the growth of USSR influence in the region, lack of it’s unity, activities of envoy Karlis Zarins marked a new phase in Latvia – Sweden relations described by it’s gradual expansion, developing of a fuller understanding of its importance. Sweden wanted to maintain security in the region by strenghtening economical and cultural links, the influence of the League of Nations, but Latvia hoped to build stronger political connection with Sweden.
Relations between Latvia and Sweden in 1927-1930
Keywords: Vēsture; Latvijas-Zviedrijas attiecības; diplomātija; ekonomika; kultūra; Gustavs Zemgals