Latvijas sociāldemokrātisko partiju nostādnes: partiju "Saskaņa" un "Progresīvie" salīdzinājums un analīze - Bērziņš, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba “Latvijas sociāldemokrātisko partiju nostādnes: partiju “Saskaņa” un “Progresīvie” salīdzinājums un analīze” uzstādījums ir veikt pētījumu par Latvijā divu populārāko sociāldemokrātisko partiju ideoloģijām. Šī maģistra darba mērķis ir noskaidrot un izzināt divu vienā politiskajā sistēmā funkcionējošu politisko partiju piekopto sociāldemokrātijas tradīciju. Tāpēc tiek uzdots pētījuma jautājums “kādā mērā atšķiras partiju “Saskaņas” un “Progresīvie” ideoloģiskās nostādnes?”. Ar vārdu “tradīcija” tiek domātas partiju ideoloģiskās nostādnes un to piederība kādam no sociāldemokrātijas veidiem. Pētījuma empīrisko daļu caurstrāvo centieni noskaidrot, kādam sociāldemokrātijas veidam un tradīcijai, jaunajai vai klasiskajai sociāldemokrātijai, vairāk ir piederīgas pētījuma centrā esošās partijas. Lai sasniegtu iepriekš minēto mērķi un atbildētu uz izvirzīto pētījuma jautājumu, pētījumā tika analizētas abu partiju pilnās programmas. Partiju ideoloģijas un to atbilstība kādai no sociāldemokrātijas tradīcijām tika noteikta, izmantojot Partiju Programmu Pētnieku grupas (Manifesto Research Group) metodi, kurā tiek analizēti kodēti partiju programmās esošie izvērsumi un teikumi. Pētījuma izstrādes gaitā tika noskaidrotas ideoloģiskās atšķirības starp sociāldemokrātisko partiju “Saskaņa” un partiju “Progresīvie”. Tika noskaidrots, ka abu politisko spēku ideoloģiskās nostādnes nav izteikti atšķirīgas. Abas partijas apliecina piederību sociāldemokrātijai. Atšķirības starp abiem politiskajiem spēkiem iezīmē tas, ka partija “Progresīvie” ir vairāk atbilstoša jaunās sociāldemokrātijas pamatprincipiem, bet sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa” turpina adaptēt un popularizēt idejas, kas vairāk raksturīgas klasiskajai sociāldemokrātijai.

Objective of master thesis “Guidelines of Latvian social democratic parties: comparison and analysis of Social Democratic Party “Harmony” and “The Progressives”” is to do research on the ideologies of the two most popular social democratic parties in Latvia. Research on social democracy in Latvia deserves academic attention due to it versatile nature. Apart from social democratic parties, which are at the same time representatives of Russian – speaking minorities, the demand for parties with this ideology in Latvian society has not been high enough. The aim of this master’s thesis is to find out the social democracy tradition of the two most popular left – wing parties in Latvia. The research question: “to what extent do the ideological positions and guidelines of the “Harmony” and “The Progressives” differ?” The word “tradition” refers to the ideological positions of the parties and their affiliation with one of the forms of social democracy. The empirical part of the study clarifies which type of social democracy – new or classical – the two parties covered in the study belong to. In order to achieve the aim of the master’s thesis, the full political programs of both parties were used for the analysis. Research is based on methodology developed by Comparative Manifesto Project group. By coding the sentences in the political programs, the ideological positions of the parties and their belonging to one of the types of social democracy were measured. The study clarified the ideological differences between the Social Democratic Party “Harmony” and “The Progressives”. It was found that the ideological positions of the two political parties are not very different and that both parties belong to social democracy. Master’s thesis hypotheses were confirmed: “The Progressives” are considered to be supporters of the new social democracy. Meanwhile, Social Democratic Party “Harmony” continues to accept ideology and ideas that are more part of classical social democracy.
Guidelines of Latvian social democratic parties: comparison and analysis of Social Democratic Party "Harmony" and "The Progressives"
Keywords: Politikas zinātne; sociāldemokrātija; ideoloģija; partijas; programmas