Sievietes līdzestība veselības uzturēšanā pirms un pēc menopauzes - Liedeskrastiņa, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma – “Sievietes līdzestība veselības uzturēšanā pirms un pēc menopauzes”. Tēmas aktualitāti pamato dati par sieviešu zemo atsaucību profilaktisko veselības pārbaužu veikšanā un negatīvo pieredzi saskarsmē ar veselības aprūpes speciālistiem saistībā ar menopauzes simptomu mazināšanu. Darba mērķis - noskaidrot sieviešu līdzestības līmeni veselības uzturēšanā pirms un pēc menopauzes. Pētniecības uzdevumi: 1.Zinātniskās literatūras apzināšana un analīze; 2.Pētījuma instrumenta – aptaujas anketas – izstrāde; 3.Pētījuma praktiskās daļas veikšana Interneta vidē; 4.Rezultātu apkopošana un analīze; 5.Rezultātos balstītu secinājumu veikšana. Izvirzītā hipotēze - menopauze ir dabisks fizioloģisks process, tomēr lielākāajai daļai aptaujāto sieviešu ir nepietiekama līdzestība veselības uzturēšanā pirms un pēc tās – ir apstiprinājusies. Pētniecības metode – aptauja. Pētniecības instruments – aptaujas anketa. Pētījuma rezultāti: 1.16% aptaujāto sieviešu nodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm piemērotā apjomā – vismaz 3-4 reizes nedēļā. Visbiežāk izvēlētās fiziskās aktivitātes ir pastaigas, skriešana, nūjošana, pilates, kā arī spēka vingrinājumi sporta zālē. 2.69% respondentu uzskata, ka viņu uztura paradumi ir apmierinoši, tomēr pietiekamu dārzeņu daudzumu dienā uzņem vien 24%, savukārt augļus pietiekamā daudzumā neuzņem neviena respondente. 3.Salīdzinot profilaktisko veselības pārbaužu regularitāti, sievietes perimenopauzes, menopauzes un postmenopauzes periodā veselības pārbaudes veic ar lielāku rūpību nekā sievietes premenopauzē.

The subject of the bachelor's thesis is "Women's participation in maintaining health before and after menopause". The actuality of the topic is substantiated by the data on the low responsiveness of women in performing preventive health examinations and the negative experience in contact with health care professionals in connection with the reduction of menopausal symptoms. The aim of the work is to find out the level of participation of women in health maintenance before and after menopause. Research tasks: 1. Identification and analysis of scientific literature; 2. Development of a research instrument – a survey questionnaire; 3. Carrying out the practical part of the research in the Internet environment; 4. Collection and analysis of results; 5. Developing conclusions based on the results. The proposed hypothesis - menopause is a natural physiological process, however, the majority of surveyed women have insufficient participation in health maintenance before and after it - has been confirmed. Research method - survey. Research instrument – questionnaire. Research results: 1. 16% of the surveyed women engage in physical activities in a suitable amount - at least 3-4 times a week. The most frequently chosen physical activities are walking, running, walking, pilates, as well as strength exercises in the gym. 2. 69% of the respondents believe that their dietary habits are satisfactory, however, only 24% consume a sufficient amount of vegetables per day, while no respondent consumes a sufficient amount of fruit. 3. Comparing the regularity of preventive health examinations, perimenopausal, menopausal and postmenopausal women perform health examinations with more care than premenopausal women.
Women's participation in maintaining health before and after menopause
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Sievietes veselība; Menopauze; Līdzestība; Profilakse