Lontovas svītas mālu stiprības īpašības - Štāle, Līva (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba ietvaros tika analizētas Lontovas svītas zilo mālu stiprības īpašības un to likumsakarības ar plasticitātes un konsistences parametriem. Balstoties uz pieejamo literatūru ir zināms, ka zilais māls, neskatoties uz tā cieto konsistenci un teorētiski augstajiem stiprības parametriem, sabrūk pie mazākām slodzēm nekā paredzēts, tāpēc pētījuma mērķis ir mēģināt atrast likumsakarība starp stiprības radītājiem un plasticitātes limitiem. Dotie paraugi ir iegūti no Somu līča, līdz ar to rezultātos iegūtie dati precīzi neatbilst pieejamajai literatūrai, taču kopsakarības ir analogas – lai arī pēc klasifikācijas tās tiek pieskaitītas stiprām gruntīm, atsevišķi paraugi pie augstākām slodzēm sabrūk ātrāk, nekā paredzams. Atslēgas vārdi: Lontovas svītas māli, drenēta pretestība bīdei, nedrenēta pretestība bīdei, plasticitātes limiti.

For Bachelor thesis Lontova blue clay was tested for it`s strength properties and interconnection between plasticity and consistency parameters. Based on literature, it is known that Lontova blue clay, despite it`s hard consistency and theoretically high strength parameters, fails at lower stresses then predicted. Bachelor thesis purpose is to try to find interconnection between strength and Atterberg limits. Given samples are from Gulf of Finland, therefore results from laboratory tests does not precisely correspond with given literature, but the main trends are analogue – even though after classification test soil is considered as hard, and therefore with high strength results, some samples did fail faster after consolidation then expected.
Strength properties of clays of the Lontova Formation
Keywords: Ģeoloģija