Autiskā spektra traucējumu pazīmju saistība ar hiperaktivitātes un neuzmanības pazīmēm, uzvedības problēmām bērniem un māšu audzināšanas uzvedību. - Legzdiņa-Docenko, Marija (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir saistība starp AST, UDHS pazīmēm, uzvedības problēmām bērniem un vecāku audzināšanas uzvedību. Izpētīt, kas visvairāk prognozē uzvedības problēmas un cik AST pazīmes prognozē vecāku uzvedību. Pētījumā piedalījās 83 respondenti, kas aizpildīja aptaujas par saviem bērniem, kuru vidējais vecums bija 8,4 g.v. AST pazīmju novērtēšanai tika izmantota NICE aptauja. UDHS pazīmju un uzvedības problēmu novērtēšanai tika izmantotas aptaujas Stiprās puses un grūtības. Audzināšanas uzvedības novērtēšanai tika izmantota Ģentes audzināšanas aptauja. Pētījuma rezultāti parādīja, ka pastāv saistība starp AST, UDHS pazīmēm, uzvedības problēmām un audzināšanas uzvedību, kā arī galvenās uzvedības problēmu prognozētājus.

The aim of this study was to find out is there relationship between ASD, ADHD signs, behavior problems in children and parenting behavior. Explore, what the most predicts behavior problems and how much ASD signs predicts parental behavior. In this study participated 83 respondents, who filled out questionnaires about their children, who’s mean age was 8,4 y/o. For ASD signs evaluation was used NICE questionnaire. For ADHD signs and behavior problem evaluation was used Strengths and difficulties questionnaire. For evaluating parenting behavior was used Ghent parenting questionnaire. Study results have shown, that there is a relationship between ASD, ADHD signs, behavior problems and parenting behavior, as well as the most important behavior problem predictors. Key words: autistic spectrum disorder, ADHD, behavior problems, parenting behavior
The relationship between autism spectrum disorder signs with hyperactivity and inattention signs, and behavior problems in children and mothers parenting behavior.
Keywords: Psiholoģija; autiskā spektra traucējumi; UDHS; uzvedības problēmas; audzināšanas uzvedība