Reģionālās bioenerģijas attīstības stratēģija: Tukuma novada piemērs - Neimane, Ilze (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbā „Reģionālās bioenerģijas attīstības stratēģija: Tukuma novada piemērs” tiek analizēti bioenerģijas attīstības stratēģijas izstrādes pamatelementi un priekšnoteikumi reģionālajā plānošanas līmenī, izmantojot esošo pieredzi Tukuma novadā. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīta atjaunojamo energoresursu loma vides pārvaldības un ilgtspējīgas attīstības kontekstā, analizētas atjaunojamo energoresursu, tai skaitā bioenerģijas ražošanas un izmantošanas tendences Latvijā, vērtēta politikas plānošanas dokumentu attīstība Eiropas Savienībā un Latvijā attiecībā uz atjaunojamajiem energoresursiem, kā arī telpiskās plānošanas aspekti atjaunojamās enerģijas izmantošanas un enerģētikas sektora attīstības kontekstā. Darba teorētisko daļu noslēdz iesaistīto pušu sadarbības elementu apskats atjaunojamās enerģijas ražošanas un izmantošanas veicināšanā. Empīriskajā daļā izmantojot literatūras analīzi, gadījuma pētījuma metodes un iegūto informāciju no ekspertu intervijām, tiek veikts reģionālo bioenerģiju stratēģiju pieredzes novērtējums Baltijas Jūras reģiona valstīs un vērtēta reģionālās stratēģija kā instruments AER izmantošanas veicināšanā, kā arī ekspertu viedoklis par reģionālās bioenerģijas stratēģijas izstrādes aspektiem, pamatstruktūras elementiem un mērķgrupu lomu. Analītiskajā daļā autore piedāvā reģionālās bioenerģijas stratēģijas veidošanas vadlīnijas, analizējot Tukuma novada piemēru reģionālās bioenerģijas stratēģijas koncepcijas izstrādei. Nobeigumā autore izdara galvenos secinājumus par izvirzīto hipotēzi, veic priekšlikumus reģionālo bioenerģijas stratēģiju izstrādei novados, kā arī apraksta darba izmantošanas iespējas.

Paper „Regional Bioenergy Development Strategy: Tukums county case” provides the analysis on main structural elements and preconditions for development of bioenergy strategies in regional level using the experience in Tukums County. In the theoretical part author provide overview on renewable energy role in environmental management and sustainable development issues, analysis on trends in use of renewable energy int.al. bioenergy in Latvia, evaluation of development of political planning documents in EU and Latvia regarding renewable energies as well as spatial planning aspects in use of bioenergy and energy sector development context. Theoretical part concludes with identification of cooperation elements of stakeholders in promotion of production and use of renewable energy. In the Empirical part, the author provides conclusions on development experiences of regional bioenergy strategies in countries in Baltic Sea Region and regional strategy as instrument in promotion of bioenergy, as well as experts opinions on aspects of development, main structural elements of regional bioenergy strategy and role of stakeholders. The analytical part provides the guidelines of development of regional bioenergy strategy, analyzing Tukums County case. In the conclusion, the author provides the fundamental issues and proposals for regional bioenergy strategy developments in County planning level.
Regional Bioenergy Development Strategy: Tukums Case
Keywords: Vides pārvaldība