Elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas ieviešana Latvijā un ietekme uz galapatērētājiem - Rogule, Annija Daniela (Latvijas Universitāte, 2023)
Elektroenerģijas ražošana no atjaunojamiem energoresursiem kļūst arvien izplatītāka, to neizsmeļamības un niecīgās ietekmes uz vidi dēļ. No valsts puses tiek izstrādāti mehānismi elektroenerģijas ražošanas veicināšanai ar ne-emisiju tehnoloģijām, piemēram, neto norēķinu sistēmas ieviešana. Bakalaura darba mērķis ir savstarpēji salīdzināt neto uzskaites un neto norēķinu sistēmas Latvijā, to sniegtās priekšrocības un trūkumus, lai izvērtētu, kura no tām ir piemērotāka un izdevīgāka elektroenerģijas aktīvajam lietotājam. Darba teorētiskajā daļā tiek raksturota elektroenerģijas nozare un elektroenerģijas uzskaitīšanas sistēmas Baltijā. Darba empīriskajā daļā, izmantojot četru mājsaimniecību elektroenerģijas patēriņu no 2022. gada 1. marta līdz 2023. gada 28. februārim, tiek aprēķinātas to elektroenerģijas izmaksas atkarībā no uzstādīto saules paneļu jaudas abām sistēmām, lai izvērtētu, kura ir piemērotāka. Darbs ietver 69 lapaspuses, 9 tabulas, 25 attēlus un 1 pielikumu. Darbā izmantoti 57 avoti. Atslēgas vārdi: neto uzskaites sistēma, neto norēķinu sistēma, atjaunojamie energoresursi, mikroģeneratori, saules paneļi, saules radiācija, elektroenerģija.

The production of electricity from renewable energy resources is becoming increasingly common practice due to their inexhaustibility and minimal impact on the environment. Mechanisms are being developed by the government to promote electricity generation using non-emission technologies, such as the implementation of a net billing system. The aim of the bachelor's thesis is to compare and evaluate the advantages and disadvantages of net metering and net billing systems in Latvia in order to determine which one is more suitable and beneficial for active electricity consumers. The theoretical part of the thesis describes the electricity sector and electricity accounting systems in the Baltic region. In the empirical part, based on the electricity consumption of four households from March 1, 2022, to February 28, 2023, the costs of electricity are calculated for both systems, taking into account the installed solar panel capacity, to assess which system is more appropriate. The thesis consists of 69 pages, 9 tables, 25 figures, and 1 appendix. It includes 57 references. Keywords: net metering system, net settlement system, renewable energy resources, micro-generators, solar panels, solar radiation, electricity.
The implementation of the electricity net billing system in Latvia and its impact on end consumers
Keywords: Ekonomika; neto uzskaites sistēma; neto norēķinu sistēma; atjaunojamie energoresursi; saules paneļi; saules radiācija