Fiziskās personas kā saimnieciskās darbības veicēja uzņēmējdarbības formas maiņas uz sabiedrību ar ierobežotu atbildību novērtējums - Pauliņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2021)
Bieži jaunie uzņēmēji, uzsākot savu biznesu, izvēlas uzņēmējdarbības veidu, neizvērtējot tā piemērotību izvēlētajam pamatdarbības veidam. Katrs uzņēmējs, uzsākot uzņēmējdarbību, vēlas gūt peļņu, pēc iespējas mazāk ieguldot papildus līdzekļus. Pirms uzsākt biznesu ir jāiedziļinās visos uzņēmējdarbības veidos, lai saprastu, kurš ir labākais, izdevīgākais un piemērotākais. Pētījuma mērķis - izpētīt fiziskas personas kā saimnieciskās darbības veicēja un sabiedrības ar ierobežotu atbildību juridiskās, nodokļu un grāmatvedības īpatnības, un noteikt uzņēmējdarbības veida maiņu par sabiedrību ar ierobežotu atbildību pamatotību. Nozīmīgākie iegūti rezultāti – ja pieaugošajam darba apjoma vērojama regularitāte, tad piemērotāks uzņēmējdarbības veids ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību.

Seldom new entrepreneurs starting their own business choose a business venture not taking into account it's suitability to the chosen main activity. Every entrepreneur starting their own business wants to gain profit as much as possible without investing additional funds. Before starting a business it is essential to analyze every potential venture in detail to understand which one is the best, most profitable and suitable. The goal of this research is to study natural person's as an economic operator and limited company's judicial, tax and book keeping features and to determine the change of business form's to limited company justification. Most significant results - if there is a regularity to the increasing amount of workload, then a more suitable kind of business is a limited company.
Natural persons as an economic operator change of business from to limited company evaluation
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; fiziska persona kā saimnieciskās darbības veicējs; pašnodarbinātais; sabiedrība ar ierobežotu atbildību; grāmatvedības uzskaite; nodoklis