Advokāta kā pilnvarnieka civiltiesiskā atbildība. - Matvejeva, Kristiāna Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Advokāta kā pilnvarnieka civiltiesiskā atbildība”. Advokāta pārstāvībai civilprocesā ir būtiska nozīme, jo tādējādi tiek nodrošināta personas aizskarto vai apstrīdēto tiesību un likumisko interešu aizstāvība profesionālā līmenī. Galvenokārt cilvēki nolīgst advokātu, jo zina, ka paši savas tiesības un intereses tiesas procesā nevarēs pilnvērtīgi aizstāvēt, līdz ar to, advokāta nolīgšana rada pilnvērtīgākus un efektīvākus tiesas procesus. Šādos gadījumos ir svarīgi saprast cik lielā apmērā pilnvaras ietvaros advokāts patstāvīgi drīkst rīkoties. Tas ir nepieciešams, lai, gadījumos, kad advokāts rīkojas ārpus savas kompetences un pilnvarām, varētu noteikt advokāta civiltiesisko atbildību. Darba mērķis ir izpētīt advokāta kā pilnvarnieka civiltiesiskās atbildības normatīvos regulējumus un izvērtēt tā attīstības iespējas nākotnē, tāpat arī noskaidrot advokāta lomu, vietu un nozīmi civilprocesā Latvijā. Darbā tiek aplūkots advokatūras institūts un advokāta vieta tiesu sistēmā un kādos gadījumos advokātam iestājas civiltiesiskā atbildība. Tāpat tiek skatīta advokāta darbība salīdzinājumā ar pilnvaroto pārstāvi civilprocesā. Autore darbā izpētīs advokāta statusa piedāvātās privilēģijas un kāda civiltiesiskā atbildība var iestāties par pilnvaru neievērošanu, un salīdzināt to ar blakus valsts normatīvajiem regulējumiem.

The topic of the bachelor's thesis is "Civil liability of a lawyer as a trustee". Lawyers representation in civil liability has an essential role, because that ensures a persons protection of rights on a professional level, in case their legal interests are violated or contested. Mostly people hire a lawyer, because they know they cannot fully defend their own rights and interests in court, so hiring a lawyer creates more complete and efficient court proceedings. In theese cases, it is important, to understand the extent to which a lawyer may act independently in the exercise of his powers. This is necessary in order to be able to determine the civil liability of a lawyer, when the lawyer acts beyond his competences and powers. The aim of this thesis is to study the normative regulations of the civil liability of a lawyer as a trustee and to evaluate the possibilities of its development in the future, as well as to find out the role, place and significance of a lawyer in civil proceedings in Latvia. In thesis the author examines the institute of the Bar and the place of the lawyer in the court system and in which cases the lawyer incurs civil liability. The author also looks at activities of a lawyer in comparison with an authorized representative in civil proceedings. The author also examines the privileges offered by the status of a lawyer and what civil liability may arise for non-compliance with the authority, and compare it with the regulatory enactments of neighboring countries.
Civil liability of a lawyer as a trustee.
Keywords: Juridiskā zinātne; advokāts; civiltiesiskā atbildība; pilnvara; pārstāvība; civiltiesiskā apdrošināšana